čtvrtek 12. března 2015

Vegetariánské nástrahy aneb není vegetarián jako vegetarián

Krásný čtvrtek Vám všem,

Dneska bych se zaměřila ráda na téma, kterým jsem se celkem nedávno začala žít. Myslím, že to všichni víte, ale kdyby se náhodou někdo našel - od nového roku jsem se stala vegetariánem.

Mohla bych Vám zde psát, jak se skoro po 4 měsícich cítím a nebo Vás přesvědčovat, ať se stanete taky vegetariány, ale to opravdu dělat nebudu. Ani dnes ani za 10, 20, 30 let... K tomu si prostě musí každý dospět sám a věřím, že těm co nejsou zvířata lhostejná, tam jednou dospějí. 

Ne nadarmo se říká: zvíře je přítel a já své přátele nejím ;-) 

Jenže se zde nachází i jistá sorta lidí, co se stali vegetariány z jiného důvodu a o tom bude dnes článek...

zdroj

Když jsem se s jedním vegetariánem bavila na téma "jsem in, protože su vegetarián", tak mi rozporovala. O co mi jako jde, že mám být ráda, že se ušetří jen další tvorové. Na jednu stranu pěkné, ale jak jsem řekla. Stát se vegetariánem je životní hodnota a žadný lifestyle... Až to nebude in, tak se opět stane masožravcem? Ať si každý sáhne do svědomí... 

Nikdo z učený nespadl, ani já ne. Zezačátku jsem si taky myslela, že být vegetariánem znamená vzdát se jen čistě masa a gumových medvídků... Tahle pohádka mi vydržela, tak 14 dnů... 

Jako první, co mě položilo na lopatky bylo, že sýr neznamená vegetariánské jídlo... 

Syřidla

Nebudu si zde hrát na přeborníka s diplomem z potravinářství na VFU... To prostě nedělám, popíši Vám to mými slovy.  Aby mléko zhrudkovatělo a mohlo se z něj stát tvaroh nebo sýr, tak potřebujete syřidlo. Máte tři možnosti, jak ho získat. Za prvé z bodláku a jiných rostlin, málo v praxi využívané, protože nemá tak silné vlastnosti. Takže přírodní je míchané s mikrobiálním nebo chcete-li s chemickým syřidlem. To je výraběné v laboratořích. Na počátku všeho, ale bohužel stálo tak či onak živočišné syřidlo z kterého se vzalo DNA a dle něj se už duplikují ony následné chemické syřidla.
A co, že vlastně je živočišné syřidlo? To takhle vezmete telátko... Představte si to malé krásné tele. S pronikavýma hnědýma očima, když se na Vás koukne, tak zapomenete na všechny chmury světa.... Dobře hraju trošku na strunu citům, ale je to pohled člověka co je vegetariánem opravdu proto, že zvířata postavil na úroveň lidí a někdy i nad ně... Tohle tele ještě musí sát mateřské mléko od mámy. Tohle krásný stvoření zabijou a ruku na srdce, víte moc dobře, že to je hrozné peklo, a naservírují Vám jeho kusi těla do krabiček. Nevím, jak je to v praxi zda se tele využije celé, ale aspoň v to doufám. Když už někoho zabijí, tak z něj snad nic nepřijde na skládku.  Ale zpět ke syřidlům. Vezmou žaludek telete a nasolího, tyhle žaludky naskládají na sebe a dají je sušit. Až je hotovo, naloží žaludky do kyseliny borové a to co z ní vylouhují se nazýva chymosin - syřidlo. Když je chymosinu málo, tak syřidlo jménem pektin se dá získat z dospělých krav, stejným způsobem, ale je moc slabé a bez chymosinu by se prostě sýr či tvaroh nevysrážel... 
Takže toliko ke syřidlům... Jako vegetarián (pokud opravdu nechcete konzumovat nic z mrtvých nebohých zvířat a neděláte to pro zábavu) můžete zapomenout na veškeré pravé italské sýry jako je parmazán, grana padino, pecorino nebo gorgonzola... V Itálii jsou za to tvrdé postihy a nikdo by si to nelajzl... No a teď k té nejvtipnější části... Jak poznat, že sýr obsahuje živočišné syřidlo? Těžko, náš stát na to dlabe jako na milión dalších věcí. Příkladem by nám mohla být Anglie, kde jsou na to vyhlášky a pro vegetariány jsou již vyhrazené části v chladících boxech. Pokud půjdete na pult, tak se stačí zeptat prodavačky, ale nemusíte mít vyhráno. Proč? Na obalech jak sýrů pro pult nebo těch vakuovaně balených je prostě napsané jen "syřidlo". Stát jim neurčuje, aby se uvádělo o jaké syřidlo se jedná...
Některé firmy jsou však sofistikované a chápou, že to prostě potřebujeme vědět a na některých výrobcích naleznete napsáno "mikrobiální syřidlo" nebo přímo "vegetariánské syřidlo". Na toto téma a průzkum trhu se chytám v brzké době. Pro záčátek si třeba řekněme, že veškeré sedlčanské plísňové a zrající sýry jsou ze zvířat! No a to nejsměšnější na tom? Mikrobiální syřidlo je 3x levnější než živočišné, ale proč nám to neusnadnit, že? ;-)

zdroj

Želatina 

Gumový medvídci, to je první co všechny napadne. Můžete na ně zapomenout... Když mě došlo, tak jsem se málem rozbrečela a usedla ke googlu... Díky bohu za firmy, co na nás myslí. Nemusíte chodit do zdravých výživ či jako já z počátku do Mark&Spencera, což je UK obchod s potravinami a hemží se to samými vegetariánskymi věcmi a to i speciálnimi bonbony... Stačí zajít do Lídlu... Ty kyselé nitě a klaunovské figurky jsou určené pro vegetariány, další plus? Nemusíte to vyčítávat někde v tom pidi písmu, protože je to velkou značkou napsané zepředu... Prostě Lídl poslední roky fakt vede...
No a myslíte si, že to jsou veškeré želatinové nástrahy? Zapomeňte... Aby byl jogurt pěkně táhlý, tak tam prostě prdnou želatinu... Pořád málo? Tak si vyškrtněte i pudingy a takové ty šlehané pěny ala pribiňák... Ve všem je želatina a opět musíte číst každou etiketu... Jako novodobý vegetarián strávíte nekonečné hodiny čtením etiket, div si nezkazíte oči... Tak to prostě je...
Želatinu na domácí použití asi netřeba zmiňovat ;-) a co, že vlastně želatina je? Nejčastěji prasečí a hovězí kůže a lůj - dobrou chuť...

zdroj

Moravské rohlíky

Zde ještě průzkum není zcela dokonán... Všimli jste si, že od nového roku musí být u veškerého pečiva vypsané alergeny? Našla jsem tam i mezitím sóju... Netušila jsem, že někdo může být alergický na sóju... To bych nedala :-( 
No a napadlo Vás proč jsou moravské potažmo brněnské rohlíky tak skvěle křupavé? Protože jsou pomaštěné sádlem... Když dojedete třeba na šumavu, tak ty rohlíky jsou takové vysušené... Jenže jsou bez sádla... 
Rohlíky nejsou jediným pečivem se sádlem, zde se taky chystám na průzkum. No a co dělat? Odchytit prodavačku od pečiva ukázat jí na veškeré pečivo, co chcete a poslat jí dozadu číst etikety na bednách...proč to všechno? Protože proč to nám i prodavačkám usnadňovat a napsat sádlo do alergenů, že? Není to alergen, to netvrdím. Prostě logika tohoto státu spěje do jistých končin...

zdroj

Červená barva

Ty skitless, M&Ms nebo lentilky jsou tak krásně červené, že? Víte proč? Díky karmínu a kdo nebo co je karmín? Malý brouček jménem Červec Nopálový. Tihle broučci se pochytají, usuší a pak se jim rozdrtí zadečky a voilá máme červené barvivo... Mimochodem skitless má myslím i želatinu, ale nejím to, tak to nedokáži říci na 100%. 
Karmín najdete skoro ve všem co je červené - džemy, kečupy, omáčky aj. Na etiketách hledejte nápis E120.
Zde volím osobní přístup, pořád jsme jen lidi... To, že ze mě je vegetarián neznamená, že toho hnusnýho pavouka v koupelně nebo toho komára, co mě celou noc obtěžuje nezabiju... Nebudu dělat, že jsem svatá. Nejsem... Prostě hmyz za zvíře nepovažuji... Jíst ho zrovna nemusím, ale když na něco fakt mám chuť, tak nad tímhle ěčkem mávnu rukou...

zdroj

Palmový olej

Brambůrky... Jsou mastné, tučné a těžce nezdravé, ale každý si občas dáme, že? Proč jsou tak nezdravé? Protože se smaží v tuně přepečenýho rostlinného a palmaveho oleje, který se nepřepaluje, tak rychle jako rostlinný... Palmový olej je získáván z palem, to je nám jasné... Jenže nikdo už nevidí, že dané palmy stojí v deštném pralese, který je domovem ohrožených orangutanů... Prostě lidově pokosí les... Orangutani utečou, někteří zahynou... Migrují do další části deštného pralesa, který záhy zase pokosí... Ročně umře 1000 - 2500, orangutanů. Nebudeme se zde ještě bavit o klimatických podmínkách... Umírají hlady, protože prostě nemají co jíst... Sem tam palma padne i na tygry a jiné vzácné druhy zvířat... Kdo sakra jsme, že si tohle dovolujeme? Jednou se nám to vrátí a to opravdu nehezkým způsobem...
Pokud chcete brambůrky, tak najdete i bez palmového oleje např. Bohemia a moravské a strážnické brambůrky. Zamyslete se nad těmi opicemi, zda Vám za ten sáček a podporu toho všeho opravdu stojí... Člověk, co vegetariánem není, mi řekl, že takovéhle zvěrstvo opravdu nečekal a že mu je z toho smutno...

zdroj

Zmrzlina 

Přijde Vám, že fanatazíruju a už si musím vymýšlet? Tak bohužel... Nejsme ani v polovině (nebojte já to pak shluknu do jednoho odstavce ;-). Skoro všechny zmrzliny obsahují stabilizátor mono a diglyceridy mastných kyselin. Neboli E471 je získáván z tuků. Opět se dostáváme k politice tohohle debilního státu - výrobce nemusí uvádět zda se jedná o tuk přírodní nebo živočišný. Výrobci aby ušetřili, tak je prostě míchají. Z vepřového tuku nebo loje pomocí estrifikace glycerolu získáme tuhle věcičku se šíleným názvem. Nejčastěji se s tím setkáme ve zmrzlině, ale tenhle hnus je ve všem možném - zde je odkaz a dole se náchází snad všechny potraviny našich obchodů. Na pozoru se mějte i u zeleninového bujónu.....

zdroj

Hranolky

Bylo to celkem nedávno, když vyběhla kauza o soudní spor vegetariánu s McDonald. Vegetariáni prohráli... A proč to vše? Když si kupujete mražené hranolky (stejně jako McDonald) tak už jsou předsmažené a často jsou předsmažené ve směsi rostlinného a hovězího oleje... Vegetariáni prohráli proto, že McDonald nikdy netvrdil, že jejich hranolky jsou vegetariánské.... Jak se tomu vyvarovat? Jednoduše udělejte si hranolky sami z brambor. V tomhle státě opět plati zvrhlost jménem "nemusíme to uvádět". Na obalu se prostě nedočtete v čem byly hranolky předsmažené ;-) 
Z dřívějšího sporu s McDonalds se zjistilo, že používají hovězí dochucovadlo i na hranolky, takže McDonalds je pro vegetariána ztrátou času ;-)


Chleba

Nejím chleba už nějaký ten rok... Moc se v nich nevyznám, ale vegetariánský taky rozhodně není. Chleby jsou obohaceny o omega 3 mastné kyseliny z čehož jeden z nich je skoro vždy rybí tuk... Kdyby Vám to přišlo málo, tak chleba obsahuje ještě L-cysteine monohydrochlorid neboli E920 a to není nic jiného než lidské a prasečí chlupy a nebo drůbeží pírka... Prostě mňamka, kterou bych dobrovolně nejedla ani jako masožravec... L-cysteine může být vytvořen i uměle, ale zde je rovnice opačná - vychází dráž, takže ho moc neočekávejte.

zdroj

Další nástrahy

Třtinový cukr můžete taky vyškrtnout, protože při jeho rafinaci se používá uhlí a to je z čeho? Ze zbytků kostí a kůží zvířat.
Na pozoru se mějte i u krásně vyhlížejících navoskovaných jablek. Lesk jako blesk způsobuje vosk jménem šelak. Jak zjistit, že zrovna tyhle jablka byly navoskované přírodním karnaubský voskem nebo voskem candellia? V obchodě asi těžko... Prostě jablka berte jen od domácích pěstitelů a rozhodně si víc pochutnáte. 
Máte chuť se z toho všeho ožrat, protože máte pocit, že jako vegetarián musíte zdechnout hlady? Tak zapomeňte na pivo... Chuť piva se zlepšuje látkou insinglass (rybí plovací měchýře), chitosanem ( z krabích schránek) a nebo želatinou z ryb (želatina vládne světu fakt...)... Všechny tyto věci se přidávají proto, aby pivo nebylo zakalené... Všeho s mírou mluvíme zde o stopových prvcích, ale stále jsou to živí tvorové, co padly za keg piva... To stejné platí i pro mě, moraváka, chlemtající víno každou vhodnou chvíli... Stejné látky se používají i zde. Jak, ale říkám hlavu vzhůru. Většina výrobců se tomu brání a kromě piva se živočišné vedlejší produkty při výrobě lihovin moc nepoužívají... Hláška prezidenta o smrti vegetariánům jen dokazuje, jaký je to debil, co neví ani co mluví...

zdroj

No a to by asi bylo vše... Jestliže jste se osypali hrůzou, tak se Vám nedivím. Já byla ze syřidel v šoku 14 dní... Rady na závěr asi nemám, ale jedno Vám říci můžu - zapomeňte na restaurace. Nebylo to poprvé, co v kategorii bezmasé byl zeleninový salát s lososem nebo kuřecí masem... A i kdyby to byla sebelepší restaurce, tak mi věřte, že oni se nebudou zaobírat tím, z jakého syřidla se skládá ten sýr, který Vám hodily do salátu nebo jiného jídla... Zde je důkaz, jak i jedna z nejvyhlášenějších pizzérek v Brně může zeleným Véčkem označit sýry, které nemohou být vegetariánské ani za mák... Upozornila jsem je na to a výsledek? Nic, žádnej vegetarián si přece až do mě nestěžoval, tak o co té mařce jde, že?!


Pokud se chcete někde najíst volte vegetariánské restaurace, kde tomu opravdu rozumí a svým drahým polovičkám to vysvětlete... Argument, že je to nezajímá, mě osobně je lhostejný... Stýkám se i s masožravými chlapi a všichni mě spíše se zájmem poslouchají a nevěřícně kroutí hlavami... Pokud o Vás chlap stojí a chce Vám něco uvařit, tak jsi na tom prostě dá záležet ;-)

Pokud je někdo vegetariánem jenom protože je to in , tak vám radí okamžitě s tím přestaňte... Být vegetáriánem je životní cesta a smysl života... Já k takovéhle vegetariány opravdu nestojím a raději budu ve společnosti chápajících masožravců než s vámi... Kdo chce být vegetariánem, tak hodně zdaru... Není to lehké i já si to zjistila, ale jak říkám nikdo jsme učený z nebe nespadli.. Hlavně vše dělejte srdcem a ono to nějak půjde ;-)

Věděli jste o těchto nástrahách? Najdou se mezi Vámi vegetariáni či vegani?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...