sobota 6. prosince 2014

"A proč jako?" aneb otázka, co mě ničí....

 6.12.2014 10:00

Tenhle článek bude těžce vykecávací. Jsem beauty blogerka a aktivistka práv zvířat, ale to neznamená, že nemám žádné aktuální téma, ke kterému bych se ráda vyjádřila.

zdroj



Každý v životě dojdeme na rozcestí kdy si uvědomíme, že chceme něco jinak...já k němu přišla minulý týden - ukončila jsem 2,5 letý vztah. Nebudu tady brečet, nebojte =) Dlouhodobě jsme žili spíše vedle sebe než spolu.... píšu to zde, protože se to stalo i na jednom impulzu "Jestli budeš vegeterián, tak s tebou nebudu"

Nepíšu nic, co bych svému bývalému příteli neřekla. Takže si nemyslete, že tady na něj plivu, on si to stejně přečte =D 

Jsem člověk, co si nenechá nic diktovat nebo se "citově vydírat". Když se k něčemu vážnému rozhodnu, tak je to po dlouhé úvaze. Nic prvoplánového.... 

Tímto se se dostáváme k dnešnímu tématu. Po zralé úvaze (cca rok) jsem si řekla, že chci změnu a to, že budu vegetarián. 

zdroj

Je to mé rozhodnutí a dělám to proto, že to tak cítím. Jistě jste již pochopily, že jsem velký ochránce zvířat. Již několik let jím jen kuřecí prsa a cca jednou za rok tuňáka. 

Nikomu své rozhodnutí nenutím, nikomu neříkám ať je taky "vegoš". Tahle země je prostě naučená, že se jí prase, kráva a kuře (nebudu psát to ušaté). Jenže to je tahle země....V Indii Vás ukřižujou, když zabijete krávu a s chutí Vám nabídnou psa....hrozné? Proč se nad tím šklebíte? Tam to takto funguje.... Tak v čem je problém?

Proč se tedy šklebíte na mě, že nebudu jíst maso? Vše je jen o předsudcích a vnucených naučených názorech. Jedno zůstává však stále stejné - dospělé tělo již k přežití maso nepotřebuje....

Vadí mi ty otázky typu "proč jako?", "tím spasíš zvířata?", "čeho dosáhneš?"....já se Vás krucinál taky neustále neptám proč třídíte plasty, když pak dojede popelářský auto a vše nasype na jednu korbu. Si třiďte, ale čistě logicky mi to přijde jako plýtvání energie. Jenže lidi třídí aby "zachraňovali svět". Taky bych chtěla všechna zvířata ušetřit, ale to by si tady lidi museli uvědomit, kolik němých tváří kvůli nim denně umírá.... 

Já to dělám pro sebe, pro svůj dobrý pocit. Proto, že si říkám, že díky mě to kuře v té ubohé kleci neumřelo. 

Tak jak já se vás nevyptávám, co na tom kusu masa máte, tak vy se mě neptejte, co tím získám. Já tím získávám dobrý pocit a to mě činí šťastnou. 


Často tyhle diskuze taky končí tím, že mi začnou lidi vykládat - a to smažený žebírko, naložený v marinádě, ježiš to je božstvo - nebo - ty kuřata najedou na pás a teď jim to uřeže hlavy....o co Vám dopr... jde? Si myslíte, že díky těmto kecům vše najednou přehodnotím a budu žrát maso jak nezřízená??!!! Jen mě tím naštvete, protože mi to přijde omezené.
Tohle mi vadí snad víc než ty otázky, kde pro tázaného stejně žádná odpověď není dobrá....

Každý je originál a každý má právo tenhle život prožít, tak jak si přeje. Nikdo Vám nemůže diktovat jaký ho budete mít, nikdo po Vás nemá chtít vysvětlení. Pokud neděláte nic nezákonného a špatného (třeba anorektismus by Vám opravdu neměl nikdo schvalovat), tak na všechny kašlete. 

Já to tak udělám. Na vánoce si dám poslední řízek, ale už teď vím, že si ho nevychutnám jako každý jiný kousek kuřete. Pro někoho jsem třeba blázen, ale já zvířata miluju. Pokud něco milujete, tak víte, že proto uděláte maximum...

Tohle je vlastně takové moje předsevzetí do nového roku. Jenže já neříkám možná, já říkám ANO! Už teď maso nejím.... ruku na srdce - je to změna a nechci tělu udělat šok ze dne na den....

zdroj

Pokud někdo má strach, že to dělám pro hubnutí tak opravdu nedělám. Pro svou jistotu jsem se rozhodla zapojit se do nového projektu "moje mana" a v práci si již zajišťuji vegetariánské obědy. Jsem závislá na čokoládě, já opravdu nejsem "hubnoucí maniak" =D

Tímto článkem chci říct jen jedno....nechte lidi žít. Když někdo chce být masožravec, tak ať je, když někdo chce být vegetarián nebo rovnou vegan, tak je to na něm....nejsou to Vaše životy, nikdo Vám nic vysvětlovat nemusí, tak se jich tak hloupě neptejte. 

Je to vše jen o toleranci =) Mějme se rádi, ať jsme jakýkoliv. Krásnou sobotu všem!

Jaké máte předsevzetí Vy?

25 komentářů:

  1. Dobrý článek :-) Já sice jsem masožravec, ale nejím to ušaté zvíře, protože je to pro mě na stejné úrovni jako pes či kočka-tedy domácí mazlíček.... Ale i tak se najdou lidi, co si poťukají na čelo a tvrdí mi, že je ten ušák stejný jako kuře, no já nevím, mě to tak nepřijde. A je fakt, že poslední dobou už mi ani ty ostatní druhy moc nejedou a že to spíše omezuju. Na druhou stranu, bych zase ráda jedla častěji ryby, ale ty jsou svinsky drahé. Hlavně se neomlouvej za své rozhodnutí ani se před nikým neobhajuj, protože to bys pak nedělala nic jiného. Chytrý pochopí, ale hlupák, ten bude vždy mít milion blbých keců. Třeba moje mamka vegetariánství ani veganství neuznává, ti lidi ji přijdou divní. Já jsem toho názoru, že ať si každý jí co chce, ale ať mi nikdo nevnucuje své představy o tom jak by to "správně" mělo být. Tam ať se každý stará o své, a všem bude skvěle. :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Čauky, skvělý článek na téma "žij a nech žít" a "jak začít sám u sebe". Už jsme se o tom spolu bavily, víš, že nejsem pro úplné vegetariánství či veganství, ale pokud se tak někdo rozhodne, je to jeho věc. A pokud to nedělá jen, aby byl zajímavý, ale z vlastního přesvědčení, tak proč ne. On si člověk řekne: "Tím, že to budu dělat já, nic neovlivním." Jenže když si to takhle říká každý, tak se opravdu nic nestane. Je bezva, že máš nějaký postoj a názor a jdeš si za tím bez ohledu na to, co říkají ostatní. Máš moji podporu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. wow, klobouk dolů.. vím, že takovéhle rozhodnutí si musí člověk promyslet a pokud to tak cítíš, dělej to co ti řekne tvoje tělo.. sama mám problém do sebe občas maso dostat, tak ho jím jen když si tělo řekne, třeba řízek jsem nejedla už roky.. ale pokud to tak chceš nechápu proč by to mělo někomu vadit.. a předsevzetí mám až moc..

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Tess, gratuluji ti k tvému rozhodnutí a hrozně si tě za to cením. Já už několik let jsem taky v té fázi že jím jen kuřecí prsa nebo šunku a k vegetariánství bych se nejradši také přidala. Bohužel mám velké problémy s trávením a pokud bych vyřadila i to tak už fakt nejím skoro nic. Možná je to výmluva, za kterou se schovávám protože ještě jsem nedospěla do té fáze..nevím. Každý jsme tu za sebe a je to jen naše věc, takže si do toho nenech kecat a buď svá! Držím ti palce kočko :)

    OdpovědětVymazat
  5. Marti díky moc. Máme to s ušatými to máme stejně. Jedla sem to snad jednou jako malá a je to hnusné, mě to prostě nechutná =\ ryby jsem nikdy ani nejedla pouze toho tuňáka. Jinak jsem ráda, že máš stejný názor 😊

    OdpovědětVymazat
  6. Lilian jako osvěta by určo šla, ale já fakt nikoho lámat přes kolno nebudu ;-) klidně se k nějaké organizaci přidám, ale mozky nikomu vylívat nebudu, nejsem na to stavěná =) jinak díky moc kotě však ty víš ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. Luci sdky moc, hlavní byl ten zlom s přítelem v ten moment jsem si řekla "to budu ze sebe dělat něco, co mi je proti srsti?" Takže v tu chvíli jsem si řekla, že je to můj život a omezovat se nenechám. Snad se ti předsevzetí taky vyplní :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Evi díky moc za podporu =) jinak ti tedy přeji, abyse ti trávení zlepšilo a taky si dělal to, co je tvému srdci blízké =). Jen ti poradím zkus to třeba na týden a pokud to nepůjde tak to přes kolno nelámej. Aby ti bylo špatně to ti za to nestojí ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Prvně řeknu, že mě mrzí Tvůj rozchod, ale pokud jsi to udělala, asi jsi to tak cítila a je to správné rozhodnutí. Hlavně, abys byla štastná :)
    A k vegetariánství,chápu tě. Já nejedla maso asi pět šest let, začala jsem zas v 18, kdy jsem začala brát HA a dostala na něj tak šííílenou chut, že nešlo odolat. Co mi ale zůstalo, tak nesním vše. Nejen, že se v tom nimrám a jakmile neni maso úplně čistý, tak to nesním, ale třeba králíka, jehně apod bych nevzala do pusy ani náhodou, to se mi vyloženě příčí.
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  10. Charmedka díky, ale netřeba lítosti. My jsme byli spíš už kamarádi ;-) jinak Ha je svinstvo, za sebe ti radím vyhni se tomu pokud nemáš nějaké vážné problemy, které by si Ha eliminovala, tak jdi od toho kočko. Jinak stím masem (to nimrání) jsme měly stejně.

    OdpovědětVymazat
  11. Jasně, je to tvoje věc! zrovna do takových věcí někomu kecat fakt nemá smysl, ani nevím, proč to někomu vymlouvat. Můj nejlepší kamarád byl vegan asi 4 roky... trošku mě štvalo, že si s ním nemůžu jen tak někde dát normální pizzu a podobně, ale byla to jeho volba, tak jsme to vždycky nějak udělali, on mi taky nekecal do toho, když jsem hodně pila :D Ale pak měl zdravotní problémy a musel začít jíst normálně, tak to byla jediná věc, které mi fakt vadila - že si tím pokazil zdraví.

    OdpovědětVymazat
  12. Neviem to inak vyjadriť než takto: Ty si môj človek!! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Cítím se velmi uražena, že už mne ani ve článcích nejmenuješ a odbydeš mne půjčila mi to moje kamarádka - viz minulý článek s Benefit Cabanou, nebo jak se ta sada jmenuje a teď Mana, kdo ti opět Manu ukázal a ukazuješ to lidem, že je to z tvé hlavy, pormiň nelíbí se mi to a chci to říct veřejně!

    OdpovědětVymazat
  14. O dalších článcích jako kosmetička atd nemluvím....

    OdpovědětVymazat
  15. Luci nevěděla jsem, že ti to vadí nemám problém to napravit ;-) o maně mi říkal hned druhej den i kámoš, takže mě to nějak netrklo ;-) tak stejně jak tenhle článek nebyl na někoho, jak si někdo myslí ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Adri pokud to končí nezdravě, tak opravdu nemá smysl to riskovat. Veganství bych třeba nedávala, ale je to každého věc =) takže ti zcela rozumím ;-)

    OdpovědětVymazat
  17. Romča vítej tedy do "klubu" ... Nic lepšího mě nenapadlo =D

    OdpovědětVymazat
  18. Určitě s HA přestávát nechci a nehodlám. O možných rizikách vím, s tím člověk asi počítat musí, když ji bere, ale přestat brát neplánuji. Problém zatím nemám a jsem s ní spokojená, tu co mám ted mi naprosto vyhovuje. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Tohle je věc, do které druhým nic není. Absolutně miluju ty, kteří k tomu mají potřebu se vyjadřovat a ještě lépe to komentovat nebo do toho "kecat". Obvykle to dělají jen proto, že mohou a potřebují si někde vybít, že jim zase kecá někdo jiný do něčeho jiného. Pche. Vyklašli se na ně. Je to otravé, ale čloěk s tím nic nenadělá.
    Byla jsem vegetarián nějaký čas, ale začala jsem mít díky tomu problémy s krví, takže jsem se postupně zase učila maso jíst. Nikdy mi příliš nechutnalo, teprve až po druhém těhotenství jsem mu přišla na chuť. Momentálně jem tedy na tom tak, že někdy mám dny, kdy opravdu potřebuju stravu založenou hlavně na mase, ale to obvykle tak po dvou dnech nanejvýš odezní a zase ho vidět nemusím na delší čas nebo jen opravdu přiměřeně.
    Veganství třeba moc dobře nechápu, ale proč to někomu rozmlouvat? Je to jeho věc, jeho život, nemám právo mu do toho mluvit. Mám přátele mezi vegetariány i známé mezi vegany a upřímně je mi to absolutně jedno. Nevím, proč by mě mělo zajímat, že tohle jedí a tohle nejedí. Jetaky nezajímá, že já nejím houby a knedlíky :D

    OdpovědětVymazat
  20. Michiyo mě taky veganství přijde moc, ale když v tom vidí smysl a umí stím žít (já nějak nevím, co by mi z toho mála -su vybíravá - zbylo =D ) a hlavně je to je pro jejich dobrý pocit, tak proč bych jim to rozmlouvala? Ale kdyby moje nej kámoška si veganstvi nebo vegetariánstvím uhnala nějaké zdravotní problémy, tak jako bohužel, ikdybych ji měla zabít, tak bych jí v tom nenechala. Když je ten člověk zdravý, nenutí ti to to dnem i nocí, tak proč bych to řešila? Nebo jim dělala ty hnusné naschvály a vykládala jim jak slepice žijou v pidi klecích a tam snáší vajíčka (to nejím ani já, kupuju z volného výběhu)?? Proč? Abych si udělala dobře? To mě jediné napadá, proč to někdo dělá. Pokud to dopadne "blbě" a něco mi bude, tak se taky vrátím na kuřecí. Zase takovej fanatik nejsem =)

    OdpovědětVymazat
  21. Charmedka jak víš, tak já si taky myslela, že problém nemám a pošahalo mi to celou hlavu =( to jsem zjistila ale až po vysazení. Přeji ti, aby si byla jedna z těch mála, co se to na nich vůbec nepodepíše =)

    OdpovědětVymazat
  22. Upřímně to nechápu, vždyť je to jedno ne? Mě je úplně fuk jestli je někdo vegan, vegetarián, vitarián nebo bůh ví co :) naopak mají můj obdiv já bych byla taky ráda vegetarián ,ale moje lenost a malá vůle vařit kreativněji a vlčí chuť na steak jednou za čas jsou silnější. Ale jak říkám je mi to jedno, pro mě je důležité jak se člověk chová a jestli je černej, fialovej, mimozemšťan nebo nevím co je to jedno :)Nesnáším jakou koliv formu diskriminace

    OdpovědětVymazat
  23. Krásný článek, nebo spíš zpověď. Souhlasím s tím, co tu bylo už x-krát řečeno, každý má právo jíst co chce a hlavně žít jak chce. Obdivuji tě, protože já občas ten steak také "sežrat" musím, stejně jako Jana W. Každopádně ti držím palce, ať ti tvá předsevzetí vydrží a hlavně ať jsi v životě šťastná bez ohledu na to co jíš, nebo s kým zrovna žiješ:-))

    OdpovědětVymazat
  24. Jana no prostě někteří to řeší a myslí si, že když mi dají milión otázek a já jim milión odpovědí, tak asi prozří a budou třeba chtít být taky vegetariáni....to je polemizace...já nevím proč se mě na to lidi vyptávaj a nenechají to být....Bylo toho ze všech stran moc a tak jsem se rozhodla to sepsat a asi jsem narážela jen na ty tázající lidi =D Těch netázajících zase moc nebylo....
    Taky mi přijde odsoudit člověk za to, že jí zeleninu nebo zrní...když mu to vyhovuje a dělá ho to šťastným, tak proč ne? Díky za podporu

    OdpovědětVymazat
  25. Adri však pokud máš chuť na steak, tak ho jez, vždyť máš dělat, to co tě činí šťastnou a mě maso šťastnou nedělalo ba naopak. Jinak děkuju moc za podporu kočko moje =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše komentáře a Váš čas =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...