Drazí milý,
vím, že Vás hrozně zde ochuzuji... Mrzí mě to, ale dneska je první volnější den (pěkně kecám, práce mám mraky, ale dnes prostě vyhraje blog =)
Tenhle článek asi nebude, žádná pecka ani nic nad čím by jste žasli, ale chci se s Vámi spojit. Recenzi nestíhám a tak volím spíše takové upovídané téma... Je tomu už přes půl roku co nejím maso, jaké to je? Zda mám chuť se zakousnout do steaku? Kolikrát jsem to za půl roku nějaké maso snědla? A proč slavit mezinárodní den bez masa?
Čtěte dál...
zdroj |
Myslím, že prvotní příběh jak jsem k vegetariánství došla asi už víte, ale pro ty co neví, je určen tento odstavec:
S vegetariánstvím jsem koketovala cca 3 roky a stále mě něco (někdo) brzdil. V listopadu jsem vnitřně již byla rozhodnutá, že úderem nového roku 2015 se jím stanu...
Když jsem to oznámila svému (ex)příteli, tak mi na to řekl, že pokud budu vegetarián, tak se mnou nebude... tak jo, nebudu stebou já... poslala jsem ho do háje... při rozchodu jsem si ještě vyslechla hlášku "žádnej chlap stebou nebude, nikdo by nevydržel s vegetariánem"... Takže za prvé bylo mi z toho smutno, ale říkala jsem si, že na to nemá patent a za druhé - já někde řekla, že chlapa budu nutit aby nejedl maso?
zdroj |
Došel nový rok a vlastně už pár dní před silvestrem se mi maso hnusilo tak, že mi to zkazilo i vánoce, když jsem musela žvýkat kuřecí prsa na večeři... V hlavě jsem prostě už byla prostě rozhodnutá...
Hlavním důvodem proč jsem se stala vegetariánem bylo odproštění od těch černých myšlenek, že jím něco co je živé a citů schopné... a to jsem byla 15let semi-vegetariánem...
Po prvním měsící bez masa jsem ucítila, že můj žaludek je na tom naprosto skvěle... Tohle moc popsat nelze, ale s kýmkoliv jsem se o tom bavila, tak po cca měsíci si prošel tím stejným. Necítíte se těžce, nejste neustále unavení, nafouknutí... neskutečný pocit...
Nejhorší na všem bylo zjištění, že to není jen o mase... Že vlastně většina čokolád má v sobě maso, většina zmrzlin, většina sýrů... celkem děsivé, že? Pro masožravce celkem nepředstavitelné a nepodstatné...
Vlastně dneska jsem zase v obchodě vztekle hodila krabičkou se šlehaným sýrem něco na způsob Lučiny, protože obsahoval vepřovou želatinu... Seriously? Panebože, tahle vláda by se měla zamyslet, protože to co nám cpou pod čumák je do nebe volající... nebo někomu přijde normální jíst jogurt a s ním jíst vepřové kůže? Mě to moc normální nepřijde...
zdroj |
Nejhorší, ale opravdu pro mně nejhorší bylo rozloužit se sýry gorgonzola, pecorino, parmezán aj. tradiční italské sýry... Jsem milovník plísňáků a zrajících sýrů... čím víc to smrdí, tím víc radši to mám.... jenže tyhle sýry podléhají italským zákonům a nesmí být (originály) vyrobeny jinak než za použití živočišného syřidla...
Nejvíc na tomhle tom mě baví ty rádoby restaurace s vegetariánským menu, co jsou tak trapné, že se jim vždy už ve zprávách nebo do očí vysměju... "Vegetariánský salát s parmezánem"... aspoň vy, kdo v tom děláte, byste si základy vegetariánství přečíst měly...
Největší pecka jsou body na vegetariánském menu např: "smažený sýr se šunkou" nebo "marinovaný losos"... ryby jsou z plastu a šunka roste na stromech,co?
Slovo syřidlo přijde obsluze jako sprosté slovo a absolutně nechápou jakou informaci zezadu z kuchyně mají donést...
Takže prostě skoro nikde nejím... ale co jsem tak vypozorovala, tak pražáci jsou na tom s masožravo-vegetariánskýma chutnýma restauracema mnohem lépe než my brňáci...
zdroj |
Za půl roku jsem se setkala samozřejmě i s těmi nejdebilnějšími hláškami... To Vás prostě nemine... Blbci jsou všude na světě, ale rozhodně se těmito lidmi neobklopuji... Nejdementnější hláška podle mě je "já taky miluju zvířátka, ale na talíři je mám ještě radši" - tvl, komu to cpeš? a proč se tady takhle ztrapňuješ?
Já neryju do Vás, když naproti mě jíte maso.... je mi to fuk, já nepřišla spasit svět, já to dělám pro sebe. Pokud chcete jíst maso, tak si ho jezte, já to komentovat nebudu (ještě pecka je, když se Vás ptají zda si můžou dát maso), ale očekávám to stejný naopak...
K otázce zda jsem "selhala" a nebo mám chutě na maso.... za celýho půlroku jsem měla jednou chuť no... ale na rohlík... rohlíky totiž taky nesmím, protože nějaký inteligent vymyslel, že se budou mastit sádlem...
Tím moje chutě skončily... absolutně mi to nechybí ...
Jednou mi kdo si dal omylem blízko k nosu maso... Přísahám bohu, že se mi opravdu navalilo a musela jsem se odvrátit, při představě, že by mi to skončilo v žaludku... takže, klidně si to jezte, ale přímo pod nos mi to prosím nestrkejte =D
Jednou jsem snědla pár brambůrek s příchutí slanina... většina brambůrek samozřejmě maso nepotkala, jak jinak... to je přeci logické, aby v čokoládě maso bylo a v masových brambůrkách maso nebylo... no a ty brambůrky v celým tom pytlíku měli 0,005% slaniny... to je moje jediný selhání... přijmula jsem asi 0,0000001% slaniny =D
Často se setkávám s největší blbostí, která se traduje snad mezi všemi vegetariány, vegany a RAW strávníky... "a nechybí ti bílkoviny?"... Koukněte se na obrázek níže a pochopíte, že fakt ne =D Mýtus jak hrom... a pokud chcete začít o tom, že je sója geneticky upravovaná, tak ano, ale v USA, zde je to zakázané EU ;)
Když to tedy shrnu, tak být vegetariánem je to nejlepší co jsem kdy udělala... Cítím se skvěle, nic mi neschází a černé myšlenky, které mě ničily psychicky jsou pryč. Pustila jsem k vodě i toho hlupáka a bez něj mi je taky líp... s jedním chlapem se scházím a nikdy jsem neslyšela žádné námitky, ba naopak on sám si kolikrát dělá tofu a jediný co jsem slyšela bylo "je skvělý, že jsi vegetariánem"
Absolutně nikdy jsme spolu neměli problém... Když je u mě, tak jí vegetariánské a když já u něj, tak automaticky vaří vegetariánské. Když chce maso, tak si ho udělá a já to nekomentuju... its easy =)
odkaz na kampaň |
No a co ještě dodat? Dnešek je mezinárodním dnem bez masa... Za jeden den změnu nepocítíte, ale podle mě je to super nápad. Uvědomit si, že maso není samozřejmost... Uvědomit si, že maso není ta krabička ležící v chlaďáku každého obchodňáku ale, že je to živý tvor... Denně na smetišti skončí tuny, ale opravdu tuny masa... Zabíjí se více zvířat než je třeba... Maso by mělo být něco vzácného a ne na denním pořádku... Zkusme si to dnes všichni uvědomit, tímto dnem všechny krávy, prasata a jiné zvířata v nuzných podmínkách nespasíme, ale je na čase začít myslet jinak! S lidmi jako výše zmíněný "milovník zvířat" toho nedosáhneme. Zkuste nad tím trošku přemýšlet a zkuste to dnes bez masa... nebo zítra, pozítří... uvidíte, že na tom nic těžkého není.... hlavně si uvědomme, že mluvíme o živých tvorech, která Vás dokáží bez důvodu a nekonečně milovat... Zapojte se do kampaně a připojte se k celému světu, stojí to podle mě za to =)
Jaký je Váš příběh? =)
P.S. teď mi ještě došlo, že vlastně od té doby co vařím jen vegetariánsky, tak se poprvé doře najím a poprvé mi to ode mě chutná =) Všichni kolem,taky říkají, že vařím lépe =)
Tak tomu říká dutá hlava ten chlápek :D Nevím, jestli jsem to nepsala už u jiného článku,ale tak když tak znovu: Já jsem s myšlenkou koketovala taky už několik let, a v podstatě od té doby, co nejsem na střední (i tam jsem to frfňala), jsem maso jedla 2x měsíčně (a to jen ryby a kuře u mámy na obědě). A loni jsem se rozhodla, že nebudu jíst vůbec. A do toho přišla pravidelná prohlídka, kde mi paní doktorka zjistila, že jsem alergická na laktózu. A tak jsem přestala jíst ze dne na den i jogurty, mléko sýry všechno. A musím říct, že teprve s vysazením mléčných výrobků se cítím dobře :-) Ale to záleží na každém organismu, jak mu co sedí.
OdpovědětVymazatPS: My my v ově máme taky jen pár veg. restaurací, takže chápu tvé pocity.
to nebyl jen jeden chlápek, ale pár takovejch debilů... jsem jen odvětila "když myslíš, že takhle vypadá láska, tak prosím"... otočila jsem se a už se s nima nebavila...
OdpovědětVymazatjj to jsi psala... jak jsi dnes zjistila, tak mlíko je moje součást a to ve velké míře... jako štve mě to, snažím se kupovat mlíka z malých mlékáren nebo od farmářů, ale to prostě nejde každodenně a zruinovalo by mě to... ale rozhodně s tím co se tam děje nesouhlasím...
My máme taky pár vege restaurací, ale s prahou se to chuťově nedá srovnat.... nejlíp jsem se najedla v tom HomeKitchen a to není vege restaurace, ale na denním menu mají vždy něco vege, hlavně něco vege co opravdu vege je =)