čtvrtek 15. října 2015

Nesmysly v médiích aneb jak opravdu nedělat manikúru

Poslední dobou čtu, tak nesmyslné články, že jsem si řekla, že se k tomu vyjádřím... Nejsem profesionál, nikdy jsem se za něj nepovažovala, ale strávila jsem dlouhé hodiny študování možného i nemožného a proto se pokusím, byť laicky, Vám osvětlit jedno téma - péče o nehty.
Pokud se o toto téma zajímáte, tak vás odkazuji na Mikrosvět By Ellen, která se také neoznačuje za profíka, ale prostě je! Aspoň pro mě bude =) Její články četli i lidé ze Sparitualu a schválili je. Můj článek bude spíše bodový a bude poukazovat na nejčastější blbosti, kterými se to na internetu a v tisku hemží + vznikal za spolupráce Lenky a je doplněn o profesionální poznámky.

Pojďme na to...

zdroj

1) Všechny laky jsou zdravé

Nejsou.
Žádný lak není zcela zdravý, neboť je to soubor chemikálií a látek. Důležité je však to, aby byl co nejméně škodlivý a vyvaroval se životu a organismu nebezpečných látek.
Koupit lak za 30 Kč a za 300 Kč je opravdu rozdíl a ne jen po finanční stránce. 
Slyšeli jste někdy o 5 free a 3 free lacích? Ne? Tak to by jste asi měli začít googlit.
Nebezpečná 5tka:
  • Toluen - je to halucinogen... jj, slyšíte dobře, odbourává mozkové buňky
  • Formaldehyt - každý to známe ze školy "dnes budeme zkoumat rozříznutou myš naloženou ve formaldehydu"... proč ne, že jo ;)
  • Dibutyl ftalát (DPB) - přidává se do plastů jako změkčovadlo... Je zakázaný ve všem, co vkládáte k ústům, protože je vysoce toxický a vy si to dáte na nehty? (v EU zakázáno od roku 2004 - riziko hlavně u laků z tržnice a podobných no name značek).
(zde končí 3 free laky, o tom později)
  • Epoxidová pryskyřice - epoxid... EPOXID... každý používá dvousložkové epoxidové lepidlo... to chceš jako...
  • Kafr - vzniká z destilace terpentýnu a používá se především do repelentů a v pyrotechnice...super ne?

Takže zde máme hlavní pětku. Bývá ještě rozšířena o acetáty, ftaláty a další složky. Momentálně je ale mezinárodně uznávané pouze označení 3free nebo 5free a toho se doporučuji držet. Vše najdete na internetu, stačí vám jen překladač ;)
OPI nepatří mezi 5 free. Tento titul například nosí značky jako je Sparitual, 100% Pure, Chanel aj.
OPI, Orly a třeba Illamasqua spadá do 3 free, bohužel..
Vše je stále lepší než si koupit nějaký Catrice, Essence a NYC... Přemýšlejte nad tím, co si na nehty dáváte. I když máte výživu, base coat, tak i tak pronikne něco do nehtu. Neříkám, že doma žádný takový lak nemám. Mám a můžu Vám říct, že když mě to chytne a jednou za půl roku si to nalakuju, tak pak se nemůžu ani najíst. Ty nehty nehorázně smrdí, kvalita laku je taky asi, tak na dvě věci a o tom jak pak mám zničené nehty raději nehovořím.
Pokud si říkáte "pche mám bezproblémové nehty, mě to nezabije", tak ano máte pravdu. Nezabije Vás to, pravděpodobně... ale to, že něco není vidět na pohled, nutně neznamená, že se nic neděje. Do těla pronikají škodliviny a ty dělají neplechu v organismu.

Dodatek Lenky: Nedoporučuji úplně zatracovat drogérii, ale naučte se hledat ve složení. Ne všechny značky uvádějí na lahvičkách, zda jsou 3free nebo 5free. Zapamatujte si ony nejškodlivější složky a vybírejte podle toho. Obecná poučka říká to, že čím více lak smrdí, tím horší složení je. A ono to složení je opravdu důležité, neboť pokud lakujete a trpíte na migrény, bolesti hlavy, závratě, únavu, případně vám bývá špatně... mohou za to právě i laky se špatným složením. Čím čistší lak, tím máte větší kontrolu nad vaším zdravotním stavem a pohodou.

2) Nehty odlakujeme vatovým tampónkem

Ne opravdu ne... Tampónek je dělaný, aby v sobě zadržoval nečistoty, tekutinu a nepropouštěl je zpět na povrch. Proto se používá na obličej. Pak vzniká takové to, že holky drhnout nehty jak divé.
Používá se pouze přírodní vata, nejlépe zelená z dmka. Neustále propouští odlakovač.

Dodatek Lenky: základní problém "vatového" tampónku je právě to, jakým stylem je slisován a upraven. Díky tomu absorbuje roztok. V případě odlakování ale potřebujete přesně opačný efekt. A právě proto se používá vata, pokud možno 100% bavlněná vata. Ta se dá například sehnat v DM, ve formě bio. Jak je známo, 100% bavlna propouští a stále si zachovává savost, kdežto u směsi viskózy a bavlny už není dosaženo takových výsledků.




3) Pilujeme jedním směrem

Je to pravda, ale přesto to nestačí. Je potřeba znát úhel pilování.
Dokud jsem neuměla pilovat a nezačala jsem si na to dávat pozor, tak se mi třepily nehty jak třísky.
Jako první se piluje přední část a zde musí být pilník naprosto kolmo k nehtu (cca 90%) ...Až poté se pilují boky nehtu, pár tahy jedním směrem.
Není to lehké, zkuste koukat na videa, navštivte semináře nebo nejlépe jako já, sledujte nejlepší kamarádku, která tomu opravdu rozumí. Pilování je věda a je třeba se do toho trošku ponořit ;)

Dodatek Lenky: Inu, každá značka vám doporučí jiný postup pilování a je potřeba, aby si každý z vás našel tu správnou cestu. Ale v jednom se shodují - vždy pilovat jen jedním směrem. Úhly už jsou trochu složitější a chvíli trvá, než se je naučíte, proto doporučuji se držet zvuku. Máte to jako s hrou na housle. Při špatném držení smyčce vám zvuk dráždí uši, při správném lahodí. Dáno je to právě těmi úhly, ale hodně napoví zvuk. Pokud nic "nevrže", "neskřípe", necítíte nepříjemné vibrace v nehtu, pak jste na správné cestě.

4) Pilujeme skleněným pilníkem

Probůh NE! Zastavte tento hyenismus....
Skleněný pilník je leptaný, velmi ostrý. Stejně tak jsou nevhodné kovové pilníky, které jsou hrubé a tvrdé. V obou případech se jedná o efekt trhání nehtu.
Mezi pláty brusné plochy je lepší mít nějaký pružný materiál, který absorbuje otřesy, např. pružné dřívko (viz Sparitual) nebo plast (viz. OPI).
Brusná část se rozlišuje dle zrnosti neboli gritů. Čím nižší grit, tím drsnější plocha na pilování. Vše se odvíjí od typu nehtu. Grit se uvádí v těchto jednotkách 100/180, 180/240, 240/320 například. Každá firma má jiné značení.

Dodatek Lenky: Nebudu lhát, sama jsem kovové pilníky používala, i nějaké ty skleněné se v mé sbírce objevily, ale ať jsem pilovala sebe líp, bohužel se nehty třepily a až po přechodu na profi pilníky tento problém zmizel. Je to dáno tím, jakým stylem je brusná plocha dělána. Zda je korundovaná, leptaná, "sypaná" apod. Mikroskopická stopa se v každém případě liší a místo onoho efektu "zahlazení" a zkrácení se ve většině případech jedná o trhání, neboť nemají tzv. dokonalou stopu. Skleněný může být velmi rizikový i pro tvrdý typ nehtů, neboť není schopen vstřebat nárazy během pilování a negativně se to přenáší po nehtu až ke kořeni nehtu, zpomaluje se růst, může se vytvářet vodorovné rýhování nehtu a v horším případě se mohou nehty i častěji lámat.

 

5) Gelové nehty jsou to nejlepší a spasí to celé lidstvo

Prosím Vás NE!!! Byla jsem stejně omezená jako autorky těchto článků. Je to super mít dlouhé nehty, neříkám že ne, ale ty následky Vám za to nestojí.
Zdárným příkladem jsem já. Nošením gelových nehtů jsem si vysloužila super ekzém. Nejdříve léčila kortikoidy, žádná sláva, to je vám asi jasné. Pak jsem to zahodila a začala léčit všemi možnými i nemožnými přírodními postupy... Ekzém po půl roce odezněl z nejhorší fáze a další rok trvalo než jsem ho utlumila na úroveň jako je dnes - vyraší mi tak tři pupeny za měsíc v okolí lůžka, okamžitě začnu mazat a modlit se.
Ekzém je nevyléčitelný (maximálně s hormonální změnou jako je těhotenství nebo nějakým zázrakem), prostě ho jen utlumíte. Opravdu Vám to za to stojí?
Pokud tomuhle pořád nevěříte, tak budeme pokračovat.
Při aplikaci gelových nehtů Vám je zbrušován nehet... Zde je nutné znát skladbu nehtu.
Nehet se skládá z:
  • ventrální - spodní vrstvy (pouze na volném okraji nehtu ke konci lůžka)
  • intermediální - střední vrstvy (po celé délce lůžka)
  • dorzální - horní vrstvy (po celé délce nehtu)
zdroj




zdroj


ZÁKLADNÍ BODY O NEHTU, KTERÉ BY MĚL ZNÁT KAŽDÝ - ZDE

Horní a spodní vrstva jsou tvrdé a mají jediný úkol - chránit intermediální vrstvu, která jako jediná přímo naléhá na nehtové lůžko. Tato střední vrstva přijímá veškeré živiny a je zde krevní řečiště, díky tomu je však nejnáchylnější.
Nehty, stejně jako vlasy a ochlupení, jsou koncovou částí kůže, a vznikají rohovatěním pokožky, tzv. keratizací. Je tedy potřeba na ně nahlížet stejně, jako na kteroukoliv část těla - v mém uvedeném případě k pleti na obličeji.

Představte si, jak berete pilník na svůj obličej a povrchově ho takto zbrousíte s cílem "vyhladit všechny nerovnosti", a poté, co jste si takto nesmyslně podráždili pleť si představte, že na tohle plácnete chemikálie jako jsou  leptavá dentakrylátová pryskyřice, chloran sodný, což je bělidlo a pak samotný akryl, který se používá na co? No jistě, že na tmelení spár, nebo Acrylate oligomer, který jsem našla v profesionálním čistidlu na usazeniny.
Když pečujeme o svojí pleť, tak vybíráme všemožné "nejlepší" a nejšetrnější odličovací přípravky, krémy, masky atd. Pleť a především ta v okolí očí je považovaná za nejnáchylnější a nejcitlivější část epidermis. Znám opravdu málo lidí, kteří by se nikdy nesetkali s problémy nebo nebojují s pletí. Takto stejně náchylný je i nehet (i bez zbroušení je to strašný nápor), když mu zbroušením odstarníte horní vrstvu a bez okolků na ně dodáte výše zmíněné chemikálie a jiné škodlivé látky.
Nejsem chemik, nebudu si zde na to hrát, ale podle mě když věc v sobě má látky, kterýma se bělí, stmeluje a chemicky čistí, tak to asi nebude moc košér pro mojí narušenou intermediální vrstvu.
Stále málo? Tak pokračujeme. Tím, že nanášíte gel/akryl, tak nehet nepřirozeně formujete... Materiál na nehtu se pomocí UV/LED světla tvrdí (tzv. polymerizuje). Dochází k výraznější klenbě nehtu, než je jeho přirozený stav. Nehet se nemůže tomu bránit, protože to vytvrdíte, prostě mu to nařídíte. Deformujete si lůžko. Pamatujete Forresta Gumpa v tom šíleném železném postroji? Tak to přesně děláte nehtu.
Pokud chcete používat všelijaké domácí gel lak sady ala Sally Hansen nebo Rocklack, tak si opravdu moc nepolepšíte. Opět tvrdíte, návody na aplikaci jsou nedostatečné a jen si můžete uškodit než-li pomoci. V návodu totiž dost často chybí ÚPLNÉ informace o postupu, vysvětlení, proč tomu tak je. A ne vždy je napsán zcela správně. Vy jste pak sami sobě pokusnými zvířátky a ubližujete si, neboť jste se rozhodli pro domácí aplikaci bez dostatečného vzdělání. Čímž se nechci dotknout zmiňovaných značek, jen jsou nejznámějšími zástupci v této kategorii.
Poprvé na Vás apeluji - ZAČNĚTE VÍCE UVAŽOVAT, VŠÍMAT SI A DOHLEDÁVAT INFORMACE.. Jde o Vaše zdraví!
Znovu připomínám, představte si odhalené maso na vašem obličeji a řekněte mi zda si tam všechnu tuto chemii naplácáte... Ne, co? ;)
Jsou to dva roky a já ušla neskutečný kus cesty, ale stále nemám dlouhé nehty. Fotky před cca rokem a nyní... V životě bych už tuto blbost neudělala, byť dlouhé nehty mi chybí a ne, že ne.

před 88 týdny, ekzém už v plné síle...


jak jsem tohle někdy mohla vyvěsit, bože =D

a dnes

 

6) Kupte si nějakou výživu

Mám rýmu a koupím si léky na chřipku... asi úplně stejná blbost...
Typologie nehtu je základem veškeré manikúry. Věděli jste, že Sparitual Vám neprodá jen tak výživu? Pokud tomu rozumíte, tak ano, v jiném případě, až když tam dojdete. Špatná výživa je opravdu hodně velký přešlap.
Děje se to ovšem denně a bohužel bez postihů... Nejvyhlášenější tímto je značka Four Seasons, na paty jí šlapou veškeré drogérkové výživy. Nedávno jsem se zklamala i v nových výživách od OPI, které prostě nemají jasně dané pro jaký typ nehtu jsou určené...
Nehty se dělí na základní tři skupiny:
  • slabé, tenké nehty - Opravdu potřebují zásadní péči. Jsou tenké, slabé, jako bez života. Prostě nerostou. (zdroj)
zdroj


zdroj

  • normální - Takový stav je naším cílem. Tyto nehty jsou růžové, silné, hladké a pružné. Odměňte je! (zdroj)

zdroj


zdroj

  • křehké, tvrdé nehty - Jsou velmi tvrdé a nejsou pružné. Mohou být zakřivené. Jsou náchylné ke zlomům a mají tendenci k zatrhávání.(zdroj)

zdroj


VÍCE INFORMACÍ NALEZNETE V ČLÁNKU ZDE
Možná se divíte, že tvrdé nehty jsou křehké, ale je to tak. Tvrdé nehty jsou jako porcelán - ulítne Vám kus nehtu, ani nemrknete. Prošla jsem si všemi stádii nehtů. Po ekzému a nošení umělých nehtů jsem měla měkké, poté jsem přišla do spa, tam mi řekli, že mám tvrdé nehty a nyní již mám normální. 
Další výživy jsou speciální jako například vyrovnávač nehtu - právě po ekzeméch a jiných kožních nemocích vznikají rýhy a díry v nehtech. Další je výživa proti třepením, což se nyní děje mně - nehet mám normální, ale jakmile přesáhne lůžko, tak je měkký a třepí se. 
Poté jsou samozřejmě i speciální přípravky jako gely na odstraňovaní přerostlé kůžičky nebo na záděry, ale sama se do těchto přípravků nepouštím. Můžete si při neodborné péči spíše ublížit.
Moje rada zní - nikdo z nebe učený nespadl, zajděte si do salónu a nechejte si určit typ nehtu nebo alespoň navštivte nějakou kamarádku, která tomu rozumí (má alespoň rozšířenou znalost). Pokud stále trváte na vlastním posouzení, tak prosím čtěte a čtěte, ale pouze z důvěryhodných zdrojů jako je právě Mikrosvět By Ellen.
A druhá rada je - když už tedy máte diagnostiku nehtu (a máte i určené, že netrpíte žádnou kožní nemocí, to je taky důležité!), tak opět čtěte složení výživ. Zainvestovat do výživy se vám jen vyplatí. Je to zdraví a to je jedno... Koukejte především na to, aby neobsahovali věci jako v bodě nahoře "5free, 3free".

Dodatek Lenky: Tess do výživ zahrnula i produkty na korekci potíží a další produkty, ale to zase tolik nevadí :-) Jelikož Tess odkazuje na článek, který jsem kdysi psala, nebudu to tu toliko rozepisovat, jen tedy ve zkratce. Nehty jsou jako vlasy, doslova. Obojí vychází z epidermis :-) Máte-li vlasy se sklonem k vypadávání, jdete a koupíte si vyživující kondicionér, protože potřebujete dodat živiny vlasům. Máte-li vlasy s tendencí ke "krepatění", jdete a koupíte si kondicionér. Stejně to platí i u nehtů. Pokud máte nehty tvrdé, chybí jim pružnost a potřebují vitamíny a hydrataci. Pokud máte nehty měkké, potřebujete "vybudovat" nový a lepší nehet za pomocí keratinu, vápníku a dalších. Pokud nebudete uvažovat komplexně, dojde k tomu, že váš problém nevyřešíte. Já sama tu na sebe odkazovat nechci, na to jsem moc malý pán. Jen prosím nevěřte všemu, co kdo napíše, nebo řekne. Spousta informací na netu je ne zcela pravdivá.

7) Báze je na nic

"Holky mám obarvené nehty, nevíte proč tomu tak je?"... Debata z minulého týdne... Ze slečny pak vylezlo, že nepoužívá bázi...
Pečete dort, pro někoho, kdo je pro Vás opravdu důležitý... Dort v dnešní době "na domácí bázi" už není nic těžkého... Pár vajíček, mouka, cukr aj... pak to nazdobit, napíchat svíčky a voalááá... Nehraje Vám tam něco? Asi jste to nalili do nevytřené formy, že? Je to podklad pro vše. Pokud to uděláte špatně, tak se Vám dort přilepí a vše je v kopru... Rozdíl je v tom, že na zničeném dortu vidíte okamžitě následky... Na nehtech to trvá... Sem tam přijdou obarvené nehty, ale jinak nic nevidíte... ale jednou to přijde... 
Nemusíte mít bázi od OPI nebo od Sparitualu... Jsou i drogerkové dobré - samozřejmě Essence to není! Ta značka je čiré zlo! - třeba báze od Bourjois není vůbec marná a vydrží Vám klidně rok. Myslete neustále na svoje zdraví... A plus společně s top coatem, prodlužujete výdrž laku ;)

Dodatek Lenky: Předně... výživa a báze mohou být to samé, báze ale nemusí být nutně výživa. Báze je produkt určen k lepší přilnavosti laku a celkové kompaktnosti manikúry, s cílem ochránit povrch nehtu před prostoupením např. barevných pigmentů do nehtu. Výživa je produkt určený ke specifickému řešení konkrétních potíží a zároveň slouží jako báze.  Obecně se používá podklad v jedné vrstvě, doporučuji volit dvě.

zdroj

 

8) Odlakovač bez acetonu, je přeci lepší pro moje zdraví...

No asi jako blbost říct, že barva bez peroxidu je zdravější nebo, že po Coca Cole light se netloustne a není tak škodlivá... Když něco hlavního, funkčního vyjmete, tak to musíte nahradit něčím jiným a na 100% to bude méně funkční... Aceton je špatný, to každopádně. Podstatný je však jeho poměr v odlakovači...
Asi jste si všichni všimli, že odlakovač od Sparituálu získává nejednu blogerku, ale každá Vám řekne jedno - je strašně drahý... Jenže je prostě skvělý... 
Od odlakovače potřebujete jen jedno, aby Vám nevyplavoval zbytečně moc živin z nehtové ploténky.
Legislativa v tomto případě hovoří následovně - složky se řadí ve složení dle procentuálního zastoupení, S TOU VÝJIMKOU, že složky v menším zastoupení než 1% SE SMÍ řadit LIBOVOLNĚ. A zde je ten kámen úrazu. Tuto dodatečnou poučku už si totiž málokdo pamatuje a tak, když na prvním místě vidí aceton, už šílí.
Takže zde začíná běh na dlouhou trať.
Sparitual má na prvním místě Aceton, přesto je ho tam zanedbatelné množství 0,001%, nehty a jejich okolí nevysušuje a stopové prvky vyplavuje minimálně. Za mě, jako druhý, Vám doporučuji Isanu, odlakovač drogérie Rossmann, obsahuje navíc mandlový olej, takže vysušení také minimální a odlakovává skvěle a jako poslední Vám doporučuji Sally Hansen zelený nebo růžový (modrý je právě ten nesmysl bez acetonu a nefunguje). Mám ho nově a je opravdu skvělý. Tohle je prostě o neustálem zkoušení a testování a co sedne jednomu nemusí sednout všem, ale za Sparitual a Sally Hansen dám ruku do ohně jako většina blogerek.

Dodatek Lenky: Zapomeňte jednou pro vždy tu blbost s bez acetonovým odlakovačem. Nic takového neexistuje. Tyto odlakovače mají z většiny ve složení acetáty a alkoholy, což sice tvoří méně toxickou směs, za to jsou stále rozpouštědly, se stejnými potížemi - nehet vysušují, díky směsi i více. To má za následek to, že nehty odlakováváte delší dobu a způsobujete leckdy větší škodu, než kdyby jste sáhli po odlakovači s acetonem. Průšvih je také to, že většina firem se snaží maskovat vysušení za množství olejů, které nehet není schopen vstřebat. Do důsledku vzniká průšvih. Vysušený nehet obalíte povrchově olejem, který se nevstřebá a vytvoří vám povrchový film, který musíte před následnou manikúrou odmastit něčím jiným, neboť pak hrozí, že vám nebude manikúra držet, mohou se tvořit bubliny a nemusí schnout manikúra. A takhle bych vám mohla povídat i hodinu :-)


9) Lakovat umí každý blbec

Jooo, s tímto tvrzením jsem po světě taky chodila... Jenže to není taková sranda... Pokud se do manikúry položíte a budete mu věnovat čas, tak za chvílí uvidíte to, co vidím já nebo moje kamarádky. Typicky fotka nalakovaných nehtů na instagramu, všichni ochají a juchají a já jen vidím - špatný oblouček, nerovnoměrné vrstvy, nezačistěné valy, nezatlačenou kůžičku a valy, v nejhorším případě přelakovanou kůžičku, nezalakované špičky, bubliny ze špatné aplikace atd...
Sama nejsem mistr v lakování, jsem samouk a proto jdu na seminář, abych se to konečně naučila pořádně.
Vše záleží na prvním tahu, tímto vytvoříte oblouček a poté rovnoměrně roztáhnete barvu i do boků, záleží na úhlu štětečku vůči nehtu a aby to nebylo tak jednoduché, tak každá značka má svoje postupy lakování =D Proto jsem se uchýlila už jen  ke Spa, potažmo Orly, jejich matičce, a k OPI. Nevím jak lakovat OPI, nebyla jsem na semináři a nejlevnější zrovna není... Lakuju stejně jako Spa, tak jak mě to naučily holky a ještě naučí...trvalo mi dva roky, než jsem začala lakovat na "ucházející". Vše chce čas, zájem a péči =)
V 90% lak NEPRUHUJE ( neproužkatí, nešmouhovatí, neflekatí a jiné slovní nesmysly opravdu neexistují), ŠTĚTEČEK  není na nic (lak fakt nemá kartáček, jak jsem četla nedávno), NEZASYCHÁ DLOUHO (celá manikúra na denním světle a vzduchu zasychá až 24 hodin do úplného zatvrdnutí), NIC NEVYDRŽÍ (to je o typu nehtů, někomu vydrží týden na normálních nehtech a někomu den na měkkých a hlavně o tom jak kvalitně umíte lakovat) - to je jen rukama... Je to tak a buď to přijmete nebo nechte být, ale neshazujte laky pro svojí nezkušenost...

Dodatek Lenky: Každý nějak začínal, sama nejsem výjimkou a upřímně, vidět negativa na manikúře ostatních, není žádné terno. Zkazí vám to tu radost, kterou člověk má, když do toho tolik nevidí. Je ale potřeba si opravdu uvědomit, že lakování věda je. Neboť vychází z manikúry, což je soubor vědních oborů, které zahrnují anatomii lidského těla, základy fyziky, nervosvalovou soustavu a další, čim vás nechci zatěžovat. Jen jde o to, že většina lidí vidí jen lak. A nedívá se dál. Přesně jak řekla Tess, je důležitý úhel štětečku, více tahů, optimální množství laku. Manikúru provádět uceleně, tudíž nečekat, než vám zaschne barva a pak teprve dávat top. Je potřeba si zajistit ideální podmínky atd. Žádný učený z nebe nespadl a jak se říká, tréninkem a vzděláváním se člověk stává mistrem.

 

10) Přežitky, které se už moc nedějí..

  • stříhání kůžičky - to už se snad neděje, pak vznikají jen záděry a můžete si zadělat jen na hezkou kožní nemoc. Kůžička se zatlačuje pomerančovým dřívkem, nebo gumovým/silikonovým kopítkem.
    - Lenka: kromě infekcí hrozí i poškození a deformity nehtové ploténky
  • začnu používat výživu a budu mít za týden dlouhé nehty - když začnete posilovat, tak máté pekáč taky za jeden týden?
    - Lenka: viditelné změny můžete vidět cca po 3 měsících, optimálních výsledků docílíte přibližně kolem půl roku.
  • nehty se stříhají - to je snad bez komentáře
    - Lenka: zastřihávat se samozřejmě může, v případě delších nehtů. Je potřeba to však řádně zapilovat, aby nedošlo k třepení nehtů a dalším potížím.
zdroj

Když potkáváme nové lidi, tak prvních věcí, kterých si všímáme jsou oči, mimika, zuby a NEHTY při gestikulaci. Myslete na to a dělejte pro své nehty co můžete... Kdyby se dělo něco Vaším očím, tak k tomu tak laxně nepřistupujete a zuby? To je snad bez komentáře, úsměv je to, čeho si všímáte už na dálku... 
Myslete na zdraví svých nehtů, jsou nedílnou součástí našeho těla... Jen, prosím, nepoužívejte hlášky, jaké na Lenku použil světoznámý časopis Elle, při upozornění na nehorázné nedostatky v článku - "nejde přece o operaci srdce, ale jen o manikúru"... Zdraví je celkově důležité!

Dodatek Lenky: Uvědomte si, že péče o ruce je celkově důležitá, neboť dnes a denně podáváte ruce někomu dalšímu a tím mu sdělujete, kdo jste, jak o sebe pečujete a pokud máte dokonale upravený obličej, ale ruce jako matička Země, dobrou vizitku si neuděláte. K narážce na Elle :-) O operaci srdce sice nejde, ale jít by mohlo, doslova.

JAK SE STARAT O SVOJE LAKY (TAKY DŮLEŽITÉ ZNÁT) - ZDE
CELÝ SPRÁVNÝ POSTUP VE ZKRATCE - ZDE

Jako poslední informaci...
Ráda bych Vás, ze své strany, pozvala na seminář, který se bude konat 6.11.2015. Nejen, že uvidíte mojí maličkost (jakoby byl na mě někdo zvědav =D), ale naučíte se těmto veškerým základům a něco navíc! Cena je pouhých 750 Kč, za to vše si odnesete dáreček, neskutečné množství informací, skvěle se najíte a hlavně budete ve skvělé společnosti profesionálů (i Leničky =) a pokud je to pro Vás důležité, tak dostanete i certifikát. Tyto semináře se konají cca 3x do roka, tak neváhejte a přidejte se k nám. Více informací naleznete zde!

A já tímto na závěr děkuji především Lence za nepřeberné dodatečné informace a za profeisonální korekci celého článku a Blondie za profesionální korekci v bodu gelových/akrylátových nehtů.

Pomohl Vám tento článek v pochopení omylů prezentovaných různými médiami? Co pro Vás bylo z článku nové a nejpřínosnější?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji Vám za Vaše komentáře a Váš čas =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...