pondělí 23. března 2015

Blogger jako umělec

Krásné pondělí všem mým čtenářům, 

Dnešní téma bude věnované spíše mým kolegyním, ale určitě i čtenářům. Chci Vám ukázat svůj pohled na blogování. Možná toho ještě po roce nejsem hodna, ale tohle nebude článek o tom, kolik Vám zabere článek, nebo jak fungují spolupráce. Tohle podle mě má ještě čas. 

Chci Vám prostřednictvím svých slov přinést náhled toho kdo blogger jako persona je.  

IMG_2534.PNG

S pojmem umělec se nejčastěji setkáváme u malířů. Bylo mi řečeno, že malovat dokáže vesměs každý, ale je to jen dřina a pot s krví, vypracovat se. No nevím, prostě si stále myslím, že pokud Vám to nebylo dáno do vínku jako mě - čti namalovaný pes vypadá jak kůň a naopak =D - tak je to buď mega dřina nebo prostě nikdy nic nevytvoříte. 
Pak máme zpěváky, básníky, spisovatele, sochaře, no prostě vše kde vzniká nějaké umělecké dílo. Umělce bych definovala jako člověka, který svojí prací ze svého nitra dokáže druhé donutit přemýšlet, uvažovat, přemítat, odnést do jiného světa. Žádné dílo není škaredé, ohavné nebo odpudivé. To co se líbí jednomu se nemusí líbit druhému. Samozřejmě výtvor dítěte 5. třídy základní školy, který vytvořil nějaký paskvil v keramice asi umělcem nenazveme, ale rodič to vidí jinak, že... Myslí si, jak má nadpozemsky nadané dítě.... Hranice mezi tím kdo je umělec a kdo ne, je neuvěřitelně tenká. Vše je o individualismu, pocitu a vjemu... 
Tenhle fakt mě donesl k myšlence, kdo je vlastně blogger? Proč jedny čteme a vracíme se a druhé zavrháváme.

"Umělec se neliší od ostatních lidí, jenom musí být a bývá citlivější a vnímavější k životu."
K. Hoger
 
Skoro všichni bloggeři využívají fotoaparáty. Ať už jde o beauty, fashion, nails, books bloggera, tak všechny jsme se staly fotografkami. Může se zdát, že nafotit věc není žádná záhada, ale ten kdo je blogger tak ví o čem mluvím. Naše fotografie jsou jako oknem do duše přenášíme tak svoje nápady do digitální formy. Beauty bloggeři a nails bloggeři to mají asi nejtěžší. Každý kdo se o to zajímá, a to i čtenář ví, že není fotka jako fotka... Správné odstíny a věrohodné barvy. Pokud chceme přinášet pravdivý obraz, tak si nedovolíme nafotit to mobilem (pokud nemáte ultra foťák na mobilu, i takový se najdou). Investovali jsme nemalé částky do fotoaparátů a veškeré techniky, když nám počasí nepřeje (což jsem zrovna já). Nejdražší foťák s nejlepšími parametry Vám věrohodnost nezaručuje pokud ho neumíte nastavit. Bohužel tak to je a často se tak děje. Osobně jsem strávila hodiny tím, než jsem fotoaparát nastavila na světelné podmínky svého bytu. Také osobně si nedovolím dát na blog fotku, pokud nekoresponduje s realitou výrobku. Pokud jí tam dám tak to zdůvodním a v popisku uvedu, že barva neodpovídá. Proč to vše dělám? Jinak by můj blog neměl absolutně smysl... Lhát si můžu i doma na papíře a bude to stejně produktivní - blogger je někdo, kdo přináší pravdu. 
No a kdo je fotograf? Umělec... Sice nefotíme krajinky nebo démonické akty, ale stále přinášíme nápad. Není fotka jako fotka. Já osobně někoho s nereálnými a lživými fotkami ani nečtu. Nudná prezentace taky není můj šálek kávy. Fotografii blogger dává kus sebe.  

image-22-03-15-21 10-1

No a jelikož nepíšeme doma na papír, který vyjel z nějaké papírny, tak se stáváme i ajťáky. Opět ale nelze mluvit o všech, některé na to mají doma zručnější přítele. To není můj případ (i když kdysi byl a stejně jak se říká "udělej si sám", se konalo v 90% praxe) a tak bojujeme. Já mám šablonu koupenou. Mohli by jste říct, co chce ještě vymýšlet? Jenže šablony se dodávají (je jedno zda placené nebo zadarmo) v té nejočesanější formě. Neviděla jsem za ty roky (pomáhám se šablonami druhým) žádnou, kterou by jste jen nainstalovali a nazdar sláva výletu... Nebo takto,  viděla, ale všichni víme, že vzhled blogu tvoří 50% úspěšnosti.Takže pokud chcete svému blogu vdechnout duši, tak je nutná znalost html, css a java kódů, příkazů a já nevím čeho všeho ještě. Kdo má blog, tak ví, že to prostě neprobíhá tak jednoduše. Ležíme kolikrát hodiny v kódech a hledáme jednu prkotinu a pak jí nalezneme na místě, přes které jsme tak 5x přejeli a jeho umístění nedává absolutně logiku... Prostě to skoro nikdy není lehké... Musíme mít znalost i grafických editorů, nejen na úpravu fotek, ale právě i na tvorbu webu. Všemožné ikonky, widgety, nadpisy aj. se vytvářejí právě zde.
Opět pod našima rukama vzniká něco nového a formujeme to do nějaké vize, která odráží naši duši a vyvolává nějaký pocit na návštěvníkovi, který náš blog právě otevřel. 

image-22-03-15-21 10-2

No a jako poslední jsme se všichni stali spisovateli, tvůrci textů, korektory, redaktory.... Nazvěte to jak chcete.... Vzhled není vše, pokud je blog psán tou nejnudnější formou, tak ani nejdokonalejší šablona ho nezachrání. Každý má svůj styl psaní a v tom jsme jedineční. Jak já říkám - blogger vládne slovem. Nevyužíváme slov jen na psaní článků, neznám kolem sebe nikoho z bloggerů, kdo by svoje problémy, niterní pocity a myšlenky někam nepsal.... Každý nějak jinak, ale jakmile se nám něco děje, tak se uchylujeme ke slovům. Plynou z nás na papír, do počítače to je jedno... jsou však skryty před zraky čtenářů... Blogger je někdo, kdo musí milovat psaní.... musí v něm vidět nějakou satisfakci...
Blogger žije život se dvěma deníky - jeden jenž vidí všichni naši čtenáři a ten druhý, který je skryt a vidí ho buď jen sám blogger nebo jeho nejbližší okolí. 

image-22-03-15-21 10

Slova jsou mocná, umí motivovat, inspirovat, nabádat, potěšit, ale i zarmoutit.... slovy se dá vyjádřit vše... Slovy ve virtuálním světě řekneme více než těmi vyřečenými z očí do očí, protože máme čas... Můžeme je formovat a vyťukávat jak sochař svoje veledílo. 
Blbá knížka s krásným obalem se nikdy nestane bestsellerem.... jsme spisovateli a v tom tkví naše největší umělectví... 

Takhle vidím bloggery já. Nedostali jsme třeba do vínku se stát druhým Michaelem Jacksonem nebo Pablem Picassem, ale dostali jsme dar skloubit více sfér v jednu finální věc - blog. Pro jedny jsme inspirací a druzí nás nechápou a zavrhují. Vše je v naprostém pořádku, nikdo se nemůže zavděčit všem... Umělec, v pravém slova smyslu, má to samé jako my. Přívržence a odpůrce... V tom spí veškerá krása uměleckých duší.... 

"Kletba umělce: je po celý život posuzován lidmi, kteří mají méně fantazie, vkusu a citu než on."
A.Roda Roda
 
image-22-03-15-21 10-3

Někteří lidi nás popisují jako osamocené duše, které mají nutnost svoje problémy života vyjadřovat slovním průjmem. Jsme pro ně něco podřadného... Jen nějaké nicky... Upřímně tihle lidi jsou pro mě nicky... Někdo, kdo nemá žádný sklon pod svýma rukama něco vytvořit... Někoho baví běhání po tenisovým kurtě a zdokolovaní sama sebe, mě zase baví tvořit a zvolila jsem si tuto cestu a taky se zdokonaluji...Doufám, že se jednou tenhle pohled na nás bloggery změní... 

"Umění vyvolává přání uskutečnit sen. Dává důvěru, že ten uskutečnitelný je."
J.Mucha
 
Jak vnímáte Vy bloggery? Kde je hranice proto co umění ještě je a co ne?

18 komentářů:

  1. juuuuu,to se četlo parádně :-) Zhltla jsem to celé jedním dechem.
    Takhle jsem na to celé ani nepohlížela, i když jsem si říkala, že spousta lidí nevidí tu dřinu okolo. Což zase chápu, kdo to nedělá, neví a nezná.
    Za mne článku palec nahoru.

    PS: Když seš u těch html kodu.... :-D Večer bych potřebovala zase pohnout se Spa :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Pekne napsany clanek. Jsem asi hrozna, ale priznavam, ze fotim mobilem. Fotak nemam a uz vubec ne nejaky lepsi. Ted cekam na novy mobil, ktery by mel mit i lepsi fotak. Presto myslim, ze to nezalezi jen na fotaku :D Na foceni talent urco nemam a i kdyz si pujcim priteluv fotak, tak se se mnou nekamosi, nechce mi zaostrovat :D

    OdpovědětVymazat
  3. když jsi mi to napsala na messenger, tak mi padla čelist.... myslela jsem, že budu odsouzena na nemilost čtenářů s tím, že jsem se zbláznila a ještě jsem to katastrofálně napsala =D Díky moc!
    Já na nás tak začala nahlížet, když jsem zjistila, že se každá vypisujeme i jinýma způsobama...

    Večer si brnknem a vrhnem se na to ;)

    OdpovědětVymazat
  4. díky moc kočko! =) tak určitě... já taky nemám nejdražší foťák, ale jen kompakt a plno lidí mi to nechtělo uvěřit =P jenže je fakt, že opravdu nemůžu fotit nikde jinde než doma... strávila bych hodiny na novým nastavením a to se mi opravdu nechce =D ale insta provozuju jen přes ipad a a tam taky žádný převratný foťák není ;)

    OdpovědětVymazat
  5. díky moc, dík lékům trpím zároveň únavou i nespavostí :-D tak nemůžu zabrat :-D tak ať to využiji produktivně :-D

    OdpovědětVymazat
  6. ono je to jak říká tess, hodně dělá nastavení. Měla jsem kompakt za tři tísíce, s tím jsem fotila od loňského března do loňských Vánoc a když se správně nastavil, naučil se člověk potlačit jeho negativa (a že to byl kardinální křáp)... tak to z fotek nebylo ani poznat :-)
    To samé telefon, ten má sice permanentně větší Mpx, ale stále je problém v malé čočce. Ale některé mobilní fotoaparáty, jako wow, kam se hrabe kompakt za 5000.

    OdpovědětVymazat
  7. Adriana Gröschlova24. března 2015 v 9:14

    Krásně napsaný článek Tess, obdivuji tě a vážím si tě jako blogerky (pro mne i umělkyně), která si na nic nehraje a je svá. A zároveň i jako člověka s upřímnou duší a srdcem na dlani.
    Jen tak dál...jsi skvělá:))

    OdpovědětVymazat
  8. Tess, tak tenhle článek je fakt super. Díky. Taky mě nenapadlo hledět na nás jako na umělce, ale po přečtení na tom faaakt něco bude :-) Já osobně na blog fotím foťákem, nemám nic převratného, ale na IG používám mobil :-)

    OdpovědětVymazat
  9. pane jo.... spadla mě čelist, takové uznání a takové upřímné vyznání jsem opravdu nečekala.... věděla jsem, že mě máš ráda (já tebe samozřejmě taky), ale tohle je prostě jen WOW! Obdiv jsem snad nikdy nezažila... je to krásné, ale takové mrazivě divné... chápeš mě jak to myslím? =) Děkuju moc Adrianko, tohe mi prostě vyrazilo dech :-* ty jsi taky úžasná, jsem ráda, že tě znám, a že patříš do mého života!

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuju moc a já ten článek měla za paskvil =D No asi si ho budu muset přečíst znovu a objektivně zhodnotit... však to znáš =D
    Jinak mě strašně těší, že článek přináší to co jsem chtěla - aby jsme konečně náš koníček povznesly na něco vyššího a v očích jiných na něco prestižnějšího.... měly by jsme si to dát na vizitky =D

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý večer Tess, úplně se ztotožňuju s Adrianou Groschlovou. Víc není třeba dodat. Přeji krásné velikonoce!!

    OdpovědětVymazat
  12. Opravdu děkuji moc =) Vám taky krásné svátky =)

    OdpovědětVymazat
  13. Jééééj, to bol veľmi milý článok. Pobavila som sa, Pred pár mesiacmi som si začala písať blog, len tak ako denníček, ako podporu, pre radosť. A po pár mesiacoch som sa pristihla, že sa učím písať, začala som sa učiť fotografovať a pokúšala som sa zasiahnuť do html kódov (čo bolo teda pre mňa ako "netechnickú" blondýnku niečo nepredstaviteľné). Neviem či sa mi podarí niekoho inšpirovať alebo nejak v dobrom ovplyvniť, ale určite to ovplyvnilo mňa. Objavila som nové svety a som za to vďačná o)

    OdpovědětVymazat
  14. super clanek! blogger je urcite umelec a blogovani je nekdy poradna fuska :-D

    Soutez o prednabitou kartu do HM za 1 000 Kc ;)
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2015/04/velikonocni-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  15. a to je prostě super =) Využíváme potenciálu, který v nás umělcích prostě je =) Určitě někoho ovlivníš... taky jsem si myslela, že ne... a ovlivnila jsem a je to nepopsatelný pocit,... přeju hodně spěchu v blogování =)

    OdpovědětVymazat
  16. to každopádně =) ale bez toho by to nešlo =)

    OdpovědětVymazat
  17. Ďakujem pekne Tess. Teším sa na ďalšie Tvoje literárne počiny.o)

    OdpovědětVymazat
  18. už dlouho žádný esej nebyl, že? Měla bych to napravit =) díky moc

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše komentáře a Váš čas =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...