19.4.2014
Krásné poledne přeji,
dnes si dáme recept a pak pro Vás mám ještě jednu recenzi. Takže dneska nezapomente sledovat blog =)
Nevím jak Vám, ale mě mazance z obchodů prostě nechutnají, tak jako většina pečiva, všechno je to vyhnaný éčkama, stabilizátorama a konzervantama a já nevím čím vším. Prostě si raději peču sama tyhle ty tradiční pokrmy - vánočky, beránky, mazance... Proto se s Vámi chci podělit o recept na mazanec, který jsem pekla loni. Letos (zítra) tomu nebude jinak a proto vydávám speciálně článek, aby jste si ho mohly také ukuchtit =)
Ingredience:
- 400g polohrubé mouky
- 20g droždí
- 70g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2dl mléka
- 3 žloutky
- 100g másla (nechat rozpustit a vychladnout)
- špetka soli
- 50g rozinek
- rum na namočení rozinek
- vejce na potření a popř. nasekané mandle, ale ty já nerada =)
Postup:
Z mléka,1 lžíce cukru a droždí vytvoříme kvásek.
Asi každá máte svůj způsob na kvásek, ale kdyby někdo neměl, tak zde je můj postup, který jediný mi funguje, protože mě prostě kynutý těsto nemá rádo a i tak se u toho musím modlit aby vyběhlo =D Musím kupovat vždy dvoje kvasnice, jakmile koupím jen jedny, tak kvásek nikdy nevyběhne, je to záhada mezi nebem a zemí =D:
Cukr rozpustíme v mléce a ohřejeme na takovou teplotu, že když tam strčíte prst tak to musí být tak akorát horký, aniž by jste se popálily a aniž by jste si tam koupali prst, prostě strčíte do mléka prst a cca půl minuty tu teplotu vydržíte a pak Vás to začne pálit, tak to je přesně ta teplota =) Vypneme plyn a nasypeme trochu rozdrcených kvasnic, které musí vyplavat na povrch, pokud nevyplavají, tak máte mléko moc horké nebo moc studené. Jestliže vyplavají, tak nasypeme zbytek droždí a 1x lehce promícháme vařečkou, aby se odlepilo droždí od dna (některé kousky se hold přilepí) a necháme stát na vypnuté plotně a čekáme až kvásek vzejde a udělá takovou hezkou čepici. Já to tam nechává cca 25 minut a jediný zásah je, že tak v polovině častu stím zaštěrchám, aby kvasnice ještě více naběhly. Hlavně nezasahovat do kvásku vařečkami a lžícemi!
Mouku smícháme se zbytkem cukru a solí. Přilijeme rozpuštěné a vychladlé máslo, vzešlý kvásek, 3 žloutky a nakonec vsypeme namočené rozinky (klidně i s rumem). Vypracujeme kynuté těsto buď v ruce nebo v mixéru (upozorňuju, že mixér za 300,- to fakt neutáhne, jen si ho zničíte ;), posypeme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Během kynutí, alespoň jednou prohněteme, už pouze ručně a necháme opět kynout. Nechávám kynout cca 2 hodiny.
Loni mě donutili k mandlím a bylo to pěkně hnusný =D |
Po vykynutí přendáme těsto na vál a vypracujeme bochník, který přendáme na plech vyložený pečícícm papírem. Ve středu mazance nožem nařízneme kříž a pomašlujeme celým vejcem po celém povrchu.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C přibližně 20-30 minut. POZOR! Při pečení kynutého neotevíráme moc často troubu (nejdříve po 15 minutách doporučuju), kynuté těsto je na to náchylné a mohlo by Vám spadnout!!
Hodí se Vám tento recept? Pečete si tradiční "pečivo" také samy?
Pokud budete péct, tak mě pak pošlete výsledek sem do komentářů, ať se pokochám =)
dneska jsem pekla mazance 3 a asi 6 beránků, ještě že jsou Velikonoce jednou za rok :D celý týden budu muset hoodně cvičit :D
OdpovědětVymazatty bláááho na co tolik? =D
OdpovědětVymazatKrásný mazanec!!,,, Já tento rok dělala beránka asi ve středu se konečně zase pustím do článků takže přidám i nějaké fotečky :)
OdpovědětVymazatMichaelka já tak dělal beránka, ale fotky jsou jen na facebooku na mém fanouškovském profilu tak koukni =)
OdpovědětVymazat