sobota 19. dubna 2014

Mazanec

19.4.2014
Krásné poledne přeji,

dnes si dáme recept a pak pro Vás mám ještě jednu recenzi. Takže dneska nezapomente sledovat blog =)

Nevím jak Vám, ale mě mazance z obchodů prostě nechutnají, tak jako většina pečiva, všechno je to vyhnaný éčkama, stabilizátorama a konzervantama a já nevím čím vším. Prostě si raději peču sama tyhle ty tradiční pokrmy - vánočky, beránky, mazance... Proto se s Vámi chci podělit o recept na mazanec, který jsem pekla loni. Letos (zítra) tomu nebude jinak a proto vydávám speciálně článek, aby jste si ho mohly také ukuchtit =)


Ingredience:

  • 400g polohrubé mouky
  • 20g droždí
  • 70g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2dl mléka 
  • 3 žloutky
  • 100g másla (nechat rozpustit a vychladnout) 
  • špetka soli
  • 50g rozinek
  • rum na namočení rozinek
  • vejce na potření a popř. nasekané mandle, ale ty já nerada =)

Postup:

Z mléka,1 lžíce cukru a droždí vytvoříme kvásek.

Asi každá máte svůj způsob na kvásek, ale kdyby někdo neměl, tak zde je můj postup, který jediný mi funguje, protože mě prostě kynutý těsto nemá rádo a i tak se u toho musím modlit aby vyběhlo =D Musím kupovat vždy dvoje kvasnice, jakmile koupím jen jedny, tak kvásek nikdy nevyběhne, je to záhada mezi nebem a zemí =D: 
Cukr rozpustíme v mléce a ohřejeme na takovou teplotu, že když tam strčíte prst tak to musí být tak akorát horký, aniž by jste se popálily a aniž by jste si tam koupali prst, prostě strčíte do mléka prst a cca půl minuty tu teplotu vydržíte a pak Vás to začne pálit, tak to je přesně ta teplota =) Vypneme plyn a nasypeme trochu rozdrcených kvasnic, které musí vyplavat na povrch, pokud nevyplavají, tak máte mléko moc horké nebo moc studené. Jestliže vyplavají, tak nasypeme zbytek droždí a 1x lehce promícháme vařečkou, aby se odlepilo droždí od dna (některé kousky se hold přilepí) a necháme stát na vypnuté plotně a čekáme až kvásek vzejde a udělá takovou hezkou čepici. Já to tam nechává cca 25 minut a jediný zásah je, že tak v polovině častu stím zaštěrchám, aby kvasnice ještě více naběhly. Hlavně nezasahovat do kvásku vařečkami a lžícemi! 

Mouku smícháme se zbytkem cukru a solí. Přilijeme rozpuštěné a vychladlé máslo, vzešlý kvásek, 3 žloutky a nakonec vsypeme namočené rozinky  (klidně i s rumem). Vypracujeme kynuté těsto buď v ruce nebo v mixéru (upozorňuju, že mixér za 300,- to fakt neutáhne, jen si ho zničíte ;), posypeme moukou,  zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout. Během kynutí, alespoň jednou prohněteme, už pouze ručně a necháme opět kynout. Nechávám kynout cca 2 hodiny.

Loni mě donutili k mandlím a bylo to pěkně hnusný =D

Po vykynutí přendáme těsto na vál a vypracujeme bochník, který přendáme na plech vyložený pečícícm papírem. Ve středu mazance nožem nařízneme kříž a pomašlujeme celým vejcem po celém povrchu.

Pečeme v předehřáté troubě na 170°C přibližně 20-30 minut. POZOR! Při pečení kynutého neotevíráme moc často troubu (nejdříve po 15 minutách doporučuju), kynuté těsto je na to náchylné a mohlo by Vám spadnout!!

Hodí se Vám tento recept? Pečete si tradiční "pečivo" také samy? 

Pokud budete péct, tak mě pak pošlete výsledek sem do komentářů, ať se pokochám =)

4 komentáře:

  1. dneska jsem pekla mazance 3 a asi 6 beránků, ještě že jsou Velikonoce jednou za rok :D celý týden budu muset hoodně cvičit :D

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný mazanec!!,,, Já tento rok dělala beránka asi ve středu se konečně zase pustím do článků takže přidám i nějaké fotečky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Michaelka já tak dělal beránka, ale fotky jsou jen na facebooku na mém fanouškovském profilu tak koukni =)

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše komentáře a Váš čas =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...