sobota 26. dubna 2014

Napadení psem -----> vážně viníte psa?

26.4.2014 16:00

Dnešní téma je po dlouhé době zvířecí.... Nedávno medii proběhla zpráva, že pitbull napadl důchodkyni, která šla k sousedovi pro vajíčka...pitbull napadl? Vážně takto uvažujete?


Poslední roky mě vytáčí do otáček, když média vydají podobnou zprávu a typicky osočují psa...úplně na Vás z článku křičí - ZA TO MŮŽE PES...opravdu je někdo takto krátkozraký a dokáže toto tvrdit?

Sice nejsem majitelka psa, ale se psi mám hodně dlouhodobé zkušenosti a dovoluji si říci, že jsem i pár psů vychovala...ne doslovně, ale často si ke mě psi nedovolí to, co k druhým - skákání, štěkání, tahání atd...Již dávno jsem pochopila, že jakmile psovi ukážete nejistotu, nerozhodnost nebo nedej bože strach, třeba z toho, že na vás skočí, tak pes okamžitě reaguje, tak jak myslíte... Nejsem žádný psycholog psů jako Caesar, ale psa usadím na zadek jen zvednutím ruky. Ne opravdu nepotřebuju ze sebe dělat něco víc, ale prostě jsem si tohoto všimla, ale rýpalové to stejně použijí proti mě ;)


Tuhle metodu jse převedla i na naší králičici a dovoluji si říct, že jsem hrdá majitelka poslušného králíka...jen králík je na blízko skoro slepý, takže mávání rukama je Vám k ničemu a musíte použít hlas. Pokyny pojď, domů (myšleno místo), pusu, poděkuj, omluv se, hledej páníčka jsou úplně na denním pořádku. Pozná na mě kdy je zle a to jen podle toho, jak vstanu ze sedačky a v ten moment mete se schovat, ví kde jsou hranice...ano pro někoho směšné, ale zkuste to a pak mi dejte vědět ;)

Z toho vyplývá, že vše je o výchově! Výchova musí být tvrdá, ale milující zároveň. Plno lidí je buď moc měkkých při výchově a spíše rozmazlujících a nebo píliš tvrdých bez lásky. Najít rovnováhu není lehké. Zvíře beru jako dítě, jakmile v začátcích vychováte špatně potáhne se to snimi celý život, jakmile od mala povolíte hranice budete to mít na vždy...

Vraťme se k zmiňovanému článku. Rozeberme si to... Máte barák na zahradě velkého psa a je úplně jedno zda labradora nebo pitbulla (napadení čivavou se asi moc nebere, protože je malá a asi těžko by Vás zabila), vychovávali jste ho k tomu, že jakmile někdo cizí vleze na pozemek tak má trhat. Pak přijde sousedka bez vyzvání a bez pokynu páníčka psovi, aby netrhal vleze na pozemek a ten ZLEJ PES jí napadne...opravdu? Myslím, vlastně nemyslím, ale naprosoto jistě vím, že to není o psovi, ale o té paní... Pes měl tvrdou výchovu a udělal, to co měl, to na co byl cvičený a vychovávaný...nezajímalo ho, že chce půjčit vajíčka, vleze tam kam neměla.


Apeluju a všechny vylízance, co tyto články píšou aby se zamysleli nad tím jaké hemzy vypouští do světa! Hlavně také apeluji na to, aby konečně přestali škatulkovat psi na zlé tj. pitbull, stafford apod. a hodné tj. labrador, retríver....Vždyť to není o psovi! Já viděla několikrát tak zlé labradory! Je to vše o výchově, o tom k čemu byl cvičen...Pokud někoho chcete obviňovat, že pes je agresivní jen se k němu venku přiblížíte, tak ten prst z 50cm zvedněte, tak do úrovně 170cm a viníka najdete! Pes není zodpovědný za to, že vy jste ho špatně vychovali nebo negativě při výchově uvažovali a ano je to o psychologii! Příkazy jsou super, ale pokud u toho budete přemýšlet a strachovat se, co udělá pes když potká jiného psa, tak ten pes to vycítí a vězte, že při první příležitosti nějakého kolemjdoucího psa zahryzne!

Pokud mi tady někdo chcete argumentovat, že nějací psi jsou nenapravitelní, tak ano jejich asi takové procento jako obézních holek, kterým obéznost způsoobila nemoc, zbytek psů je jen a jen špatně vychovaných. Než si pořídíte zvíře, tak neuvažujte nad tím, kolik Vás bude stát žrádlo a čas, ale nad tím zda jste vyrovnaná a pozitivně smýšlející osoba schopná tvrdého, ale milujícího výcviku.

Mějte hezkou sobotu a zamyslete se nad tím, jak tenhle lidský svět utrácí nádherná zvířata jen proto, že člověk selhal.


10 komentářů:

  1. Naprosto souhlasím, většinou za to může majitel psa a chudák pes to pak odskáče. Mám dva psy, jednoho jorkšíra a na zahradě křížence. Předtim jsme měli rotvajlera, kterej byl strašnej a sežral by i nás, poslouchal jen mamči bývalého manželka, kterej neměl problém s tim, si to s nim vyřídit. Babička ale furt tvdí, jak to byl skvělej pes, přitom s nim nešla ani na procházku. Na to naše zlatíčko ted tvrdí, jak je zlá, přitom je to úžasnej, hodnej a snad ten nejchytrejší pes, kterýho znám. Je na zahradě, takže v podstatě hlídací pes a je jasný, že hlídá a co ji maj co cizí lidi strkat ruku za plot, tak je jasný, že se ožene. Na to konto babička řekne, že je zlá. Neni, hlídá a to je správný. Na nás by ani nevycenila zuby, ani na cizího, který jde s námi, to se hned kamarádí. A lidi co zná pustí i normálně.
    A jakmile pes napadne dítě či i dospělýho člověka, je hned zlej pes, přitom ty lidi ani nevědí, jestli k tomu neměl důvod. Pamatuju na případ, kdy snad pitbull napadl mimino, tak sakra nenechávám kojence samotnýho se psem, s prominutím rodiče zasloužej na držku a chudák pes to odskáče.

    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  2. Charmedka přesně jak píšeš, pes je stvořek k příkazům a když má příkaz hlídat, tak hlídá a ne, že je zlý....to stím kojencem si taky pamatuju... když malé děcko bude psa tahat na všech možných místech, tak psovi dojde trpělivost, znala jsem jen pár psů, co si nechali vše líbit...

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, že za chování psa může majitel. Pro mě je pes jako malý nepopsaný papír a pes se chová přesně jak ho pániček vychovat nebo jaký měl k němu přístup! Je jasné, že někteří psi mají vrozené chování, ale i to se dá změnit :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak s něčím souhlasím a s něčím ne.. Je jasné, že z velmi velké části může za chování psa majitel. Viděla jsem dokument, kde se přihlašovali páníčci na pomoc se zvládáním svého psa.. no a to byl masakr - byl tam jeden vyholený (a pěkně vypatlaný) chlap s nějakým bojovým plemenem, kterého si kupoval prý "na obranu".. učil ho tedy trhat, štěkat atd a z psa se stal nezvladatelný a agresivní, ještě k tomu neposlouchající ani páníčka, protože ten s takovým psem neměl nikdy dřív zkušenosti. To byla jasná blbost majitele a takových je bohužel mraky.

    Naopak znám psy bojových plemen, kteří se chovají jako ti největší mazlíčci a neštěkli ani nekousli by ani úplného cizince.. A to jen proto, že např. žijí s milými důchodci, kteří jim věnují veškerý svůj volný čas a jsou to prostě jejich nejlepší kamarádi.

    Ale na druhou stranu musím říct, že znám i případy lidí, kteří vždy zvládali psy (své i cizí) dokonale, jsou jim autoritou a celkově je obdivuju za to, jak ukázkově je vychovávají (což já bych v některých případech rozhodně nezvládla). Problém ale nastal, když si jeden z těchto lidí pořídil psa s opravdu problémovou povahou. I přes to, jak dobře člověk s výchovou postupoval (jako vždy), pes začal být agresivní, nevyzpytatelný a dokonce už kousl majitelku. Ve výchově chyba jasně nebyla a přesto je to pes, u kterého jsem si jistá, že i ty sama by ses občas bála, jestli mu náhodou nepřeskočí a nekousne tě..

    Takže shrnula bych to úplně jinak - neosočovat psa, ale ani majitele, dokud o dané věci nic nevíš. Nemá smysl dělat že všechno můžeš zařadit do jedné škatulky, protože se opravdu občas najdou i nezvladatelní psi, s kterými to jejich majitelé mají těžké. Kdo by dával vinu hned majiteli, byl by podle mě stejně nesoudný jako ti, co dávají vinu jasně psovi.

    OdpovědětVymazat
  5. o těchle nezvladatelných psech jsem tam psala taky v článku...přirovnávala jsem je k obézním holkám, které jsou obézní z nemoci, ale těch je na světě stejně tak málo jako těch nezvladatelných psů, co mají nějaký zkraty v mozku ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Ještě víc než tyhle idiotský zprávy o "vraždících psech" mě štvou lidi, kteří si jako prvního psa koupí pitta nebo něco podobnýho a pak to takhle dopadá. Navíc psa musíš občas usměrnit pohlavkem nebo silnějším gestem a všichni tě potom osočí, že toho psa týráš. Takže tak. Raději ať si koupí morče, když už se o něco musí starat.

    OdpovědětVymazat
  7. Ilda tak pokud ho někdo nelinčuje páskem, ale dostane jen ťafku, tak to snad nejde nazvat týráním ne? I pitbull se dá zvládnout jako první pes, ale ten člověk musí být vyrovnaný a pevný jako skála a ne že si ho koupí náctiletá (teď nechci nikoho urážet), která nemá sama v sobě ještě srovnané hormony...

    OdpovědětVymazat
  8. Právěže nejde. Ale spousta lidí z toho má hned haló a hned by volali ochránce. Pokud má někdo zájem o psy, tak prosim. Ale pokud si ho koupí ňouma od dvou dětí, kterej ví kulový, tak to je zase jinej příběh.

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše komentáře a Váš čas =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...