sobota 31. května 2014

Tipy na Budapešť část druhá

31.5.2014 19:00

Tak dnes se hlásím naposledy s článkem a pak už přestanu spamovat =) 

Přináším druhou část tipů na Budapešť - tu první čast najdete zde - a vyčistěte si brýle protože jestli minule to byla nálož fotek, tak dnes to bude mega nálož + video =D


Po snídani jsme vyrazili směr střed Budapeště. Měli jsme na výběr ze tří možností: lázně, zoo a tropicárium. Lázně leží ve středu města u náměstí míru (viz. fotky) jsou vedle té cihlové budovy (aukční síň) a vedle nich leží zoo. No po pravdě neumím si představit, že bych se 4 hodiny rachtala v nějaké vodě... Lázně klidně, ale za hodinu by mě to tam nebavilo (nejsou v tom, žádné masáže atd. jen čistě čvachtání). Zoo může být krásné, ale jde tam na vlastní loket a nebo můžete zpět do středu města (celkem štreka teda) na nákupy. A třetí možnost bylo tropicárium. Kdysi jsem na Mallorce objevila tropicárium a zvenčí vypadalo hnusně, ale vevnitř.....nemám slov. Dneska to není o Mallorce, tak si to kdyžtak vygooglete jenom řeknu, že je největší (ano ano na pidi ostrovu) v celé široké Evropě.


Než průvodkyně zařídila vstupy do lázní, tak jsme měli volný program (30 minut). Tak jsem šla nafotit náměstí míru, protože je velkolepé jen se k němu přiblížíte kolmou ulicí. Na náměstí jsme zjistili, že zde probíhá přehlídka, což nám průvodkyně řekla. Jednalo o přehlídku a vzdání hold (nevím jak to jinak říct) všem dětem, které zmizeli beze stopy =( Smutné, ale krásné, že na ně takto vzpomínají. Takže jsem měla fotky i tak nádherného náměstí zpestřené celým vojskem Maďarska.



detail na sloupu






aukční síň




Upřímně, teď jsem zjistila, co je za pána (fotka pod textem). Je ro premiér, a co upřímně? Upřímně mi bylo zle a bála jsem se jak malá! Víte proč? Protože nikde nebyl jediný vrtulník, jediné hlídky na střechách, žádná ochranka, žádný uzavřené  prostory. Vidíte samy jak jsem od něj daleko. Náměstí jako kráva jen tam svrhnout bombu....no fuj....asi jsem divná nebo já nevím, ale prostě jsem zvyklá, že když se dějou takovéto velké akce, tak je vše obehnané a hlídané a lítají vrtulníky a prostě v Budapešti pohodičkaaaaa. Takže jestli se o nás, o Česku říká, že jsem takoví ti co se do ničeho nemíchají, žádný války neřeší a jsme takový nenápadní a díky tomu se zachvíli staneme terčem teroristů, tak potom nevím co je Maďarsko....no necítila jsem se vůbec dobře, raději jsem to nafotila a valila zpátky do autobusu, než tam někdo začne všechny krosit nebo odstřelovat z nějakého okna...nebo su blázen a zmagořená z filmů? No řekněte sami jak by jste se cítily? a napište mi to děkuji ;)










Natočila jsem Vám i jak to tam vypadalo, hlavně se koukněte na ty propnutý špičky a na to máchání šavlí a zbrazněma =D a taky jak ti se zbraněma otáčí hlavu po vlajkonoších. Ten generál (či co to bylo) má taky dobrej hlas =D.

Paní průvodkyně dorazila a jeli jsme směr Tropicárium, které je v nákupním středisku za Budapeští, něco jako u nás Olympie. Jeli jsme tam 45 minut! A to byla neděle ráno prosím pěkně! Něco hroznýho! Nežila bych tam ani zadarmo.... Dorazili jsme, autobusáci neměli ani kde zaparkovat, chudáci =( My jsme šli napřed a než průvodkyně zase koupila lístky, tak autobusáci konečně a hurá do tropicária. Trvalo to prosím pěkně všechno asi hodinu a dvacet minut (11:30 bylo) a lidi z lázní jsme měli vyzvednout ve dvě. Když jsem si vzpoměla na Mallorcu, kde mě nestačili ani 4 hodiny (viděla jsem vše, ale ke konci jsme už spěchali a to mě vždycky štve =/ ), jinak bychom nestihli večeři, tak jsem si myslela, že z tohohle tropicária budu mít taky prd =( Zvenčí to vypadala cedule na obchodňáku ještě hnusněji než kdysi celá budova na Mallorce, ale říkala jsem si "to známe" jenže bohužel neznáme =( Byla to nuda oproti Mallorce je to tak 3x menší a nejsou tam tak exotické ryby a zvířata jako ve španělsku. Tam to bylo rozdělené na kontinenty a tady? Nikde nic, prostě vešli a byly ste asi (?) v deštným pidi pralesu pár opic, hadi a dva pidi aligátoři, nahoru byla místnost s ještěrkama morčatama (nechci vědět proč tam byly), žábama a hnusnýma pavoukama. Směrem dolů jste vešli do mořského světa. Tunel byl krásný to uznávám, ale ryby tam byly uspořádaný tak nějak hekticky ani nebylo jasné, jakém oceánu nebo moři je najdete...a medúzy? Zapomeňte dodnes vzpomínám na ty válce, akvárka a všechno možné plné medúz, různě osvětlené atd. Před medúzama byly sedací vaky a přiznávám bez mučení, strávila jsem tam hodinu konsternovaná tou nádherou! Ale bohužel to jsme o pár kilometrů dál, na Mallorce. 
Tady byly sedací vaky, ale před žralokama a rejnokama (ani neměli ty kopací, jen ty obyčejný, co nic nedělaj).
Na Mallorce jsem byla kachna, tam mezi náma (všema návštěvníkama, na Mallorce jsme v tropicáriu byli na vlastní loket) pobíhali průvodci (ano ano tady v Budapešti žádní nebyli), kteří uměli asi 10ti jazykama (česky fakt ne) a vše Vám ukazovali a v kádi Vám dali do ruky hvězdice (jooo samozřejmě v maďarsku žádné nebyly) a mohli jste si pohladit nekopacího rejnoka....no nebyla jsem kachna, byla jsem kráva, nevím proč jsem si ho nepohladila. Dala jsem sama sobě slib, že prostě si ho jednou pohladím! No oproti celkovému divnému dojmu, zde velké (hnusně špinavá) káď s rejnokama byla a ANO!!!! Své předsevzetí se mi splnlo, sice oproti Mallorce to byl takový pidi rejnok (ti velcí plavali u dna) ale pohladila! Bože to bylo něco tak krásnýho! Dodnes toho lituju, že jsem si na Mallorce nepohladila toho velkého, který už byl i vycvičený a jakmile do kádě někdo strčil ruku tak sám připlaval a i na břiše se pohladit nechal! ale konečně vím jaké je to pohladit rejnoka! a najednou jsem zjistila, že je konec no nechápala jsem to! Vylezli jsme z tama za hodinu a čtvrt....a to jsem 20 minut stála u kádě s rejnokama....bída. 
P.S. medúzu jsem si už taky pohladila, v moři, ale vězte že to tak příjemný nebylo =D je to jak igelitovej pytlík a za odměnu (já jí šáhla na hlavu) mě požahala nohu a myslela jsem, že mi upadne =D
Celkově to tropicárium hodnotím velmi negativně =( Pokud jste nikdy v tropicáriu nebyli, tak Vás to asi konsternuje, ale jestli jste byly jako já na Mallorce tak Vás to vyděsí. Zdi kolem akvárek odrbaný, popisky nehezký, žádná hierchie, žádné odpočinková místa na kochání, špinavý akvárka (bylo čisté tak do půlky), málo osvětlené akvárka, prostě ty ryby a živočichové tam tak nevyyniknou a je to pidi! Mega pidi! na nějaké tuleně, tučnáky a jiná zvířata úplně zapomeňte. Motýly, ptáky volně lítající mezi Váma taky. Takže za mě sbalte se a leťte na Mallorcu a spojte to s úžasnou dovolenou, protože Mallorca je božská! Pokud by jste chtěli článek o tropicáriu na Mallorce, tak napište a klidně Vám ho sem dám =)






















tyhle neonově zářily!


já "tady je nějaká ještěrka" přítel "si tele? vždyť je to chameleon" =DDDDD











hodnej rejnok a smějící se pako =D dvojka k pohledání =D

nemohla jsem z toho jak se blbě směje =D


kdo nezná, tak se téhle rybě přezdívá, živý kámen. pokud naní šlápnete a nevyndáte si ty ostny z nohy z horní plotve a nenaštívíte doktora, tak jste mrtví....moje noční můra jí někdy u moře potkat....


muuuuuuuuuuurééééééééééénááááá =D jsou tak směšný vždycky

zapomětlivá rybka! nikdy si nemůžu zapamatovat její jméno. Hlavně, že si pamatuju "měl bys plavat, plavat by si měl" =DDD

Nemoooo

ňuňu klaun jeden!

tady jde vidět ten humus, ty řasy atd....fuj



nevíte co to je? nějakej mutant od Nema? =D




myslím, že by jste se nechtěli dostat do zubů ani tomuhle malýmu žralokovi, natož tomu bílému.

No, cena byla 240,-, ale nevím zda to nebyla skupinová cena. Na Mallorce to za jednoho stálo 500,-, ale dali by jste i dva litry to Vám povídám! Jsem ráda, že jsem tam byla, ale jen proto, že jsem si pohladila rejnoka. Přístě jdu radši do Zoo prý je nádherný!
Jeli jsme pro ty z lázní a pak směrem ven z Budapeště do obchodňáku Auchan's (čti Ocean's) a tam jsme udělali nákupy (viz první článek zde) 
Když jsme vyjížděli ze středu města, tak jsme projížděli kolem Gellertova vrchu a stihla jsem z autobusu (opět jsme stáli na červenou jako pořád) vyfotit jeho vodopád. 



A to je vše! Pak už jen směr Brno a konečně doma s tím našich línajícím kožichem, kterej jsem málem láskou udusila jaký mě bylo smutno =D

V jakém jste byli kdy tropicáriu? Jaký by jste měli pocit z toho náměstí?


3 komentáře:

  1. uf uf ufffff ....to byl mega dlouhý článek ..ale zvládla jsem to :)
    ta rybka z Nema byla Doris, myslím teda :DD a mutan Nemo mě fakt pobavil :)
    a určitě až budeš mít chvilku napiš něco o tropicáriu na Mallorce :) Pořád plánujeme kam na dovču a Mallorca nás už dlouho láká :)

    OdpovědětVymazat
  2. Alice bylo to mega dlouhý já vím, ale nejsem cetovatelský blog, tak jsem to fakt "smrskla". Pokud teda chceš tak ti článek o Mallorce udělám, ale nedokážu říct za jak dlouho ;) (max. dva týdny)...joooo Doris to byla! Já to zas za měsíc nebudu vědět =D

    OdpovědětVymazat
  3. času dost :) my stejně chceme na dovču někdy ke konci srpna :))
    měl bys plavat, měl bys plavat :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše komentáře a Váš čas =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...