sobota 10. května 2014

Rýžový nákyp

10.5.2014 23:30

Vím, že je skoro půlnoc, ale i po celodenní práci Vás o recept neochudím =)

Oč se bude jednat je jasné, tak jdeme na to =)


Nevím, jak děláte rýžový nákyp Vy, ale já ho dělám takhle. Přítelova maminka zase dělá rýžový nákyp něco jako buchtu (je to pěkně hnusný mezi námi =D, ale jiné jídla vaří skvěle!). Pro mě nákyp je od slova nakypřený a podle toho by měl takto vypadat.


Ingredience:

20dkg oprané rýže (žádné pytlíky)
7,5dl mléka
10dkg másla (stačí i méně, ale mám to radši maslovitější =)
4 špetky soli
5dkg cukru 
3 vejce
jakékoliv množství jakéhokoliv ovoce 
Simax zapékací mísa (nejlépe kulatá, ta hranatá jako mám já, působí divně)


Postup:

Opranou rýži dáme do kastrólu se silným (nejlépe dvojitým dnem) a přidáme mléko a osladíme a osolíme a dáme vařit. Rýže je hotová, až veškeré mléko zmizí a vsáke se do rýže (radm ochutnat, minule tam žádné mléko nebylo a rýže byla aldente, což v nákypu moc super není =/). Rýži vyklopíme do velké mísy a přidáme máslo a dáme vychladnout. Po vychladnutí přidáme 3 žloutky a sníh ze 3 bílků. Rýži vložíme do vymaštěné Simax formy. Naplníme nejdříve do poloviny, poklademe ovocem a poté přidáme zbytek rýže a ovoce zakryjeme a na tuto vrstvu můžeme také přidat ovoce, ale již nezakrýváme rýži. Dáme do vyhřáté trouby neptejte se mě na kolik, mám plynovou a nemám tam ani stupnici jen obrázky plamínků, však jste holky šikovné, vy budete vědět na kolik. Pečeme cca 1 hodinu, před koncem pečení můžeme sundat víko formy, abychom měli povrch křupavější. Ihned podáváme s cukrem, kakaíčkem (ježiš já na to mám chuť jako blázen =D) nebo skořicí a polité rozpuštěným máslem.



Kdo miluje rýžový nákyp jako já? Zkusíte i mojí verzi? Jakou verzi máte Vy?

Ještě jednou se omlouvám, že je tento článek takto pozdě, ale na zítřejší oběd nebo véču to určo stihnete =)

6 komentářů:

  1. Rýžový nákyp už jsem dlouho neměla, tak tenhle recept v týdnu vyzkouším ;) Mňam, mňam !

    OdpovědětVymazat
  2. S tím kakaem to vypadá docela nechutně :) Úplně to zkazí chuť toho ovoce. Ale proti gustu...

    OdpovědětVymazat
  3. Blueberry uznávám, že to vypadá nechutně =D ale o to líp to chutná =D

    OdpovědětVymazat
  4. Mňamky :D Ja zbožňuje ryžový nákyp a teraz som si narobila chuťky naň :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji Vám za Vaše komentáře a Váš čas =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...